17-CetosteroiziAnalize medicale

17-cetosteroizii sunt substante care se formeaza atunci cand corpul descompune hormonii sexuali masculini, numiti androgeni (se gasesc si la barbati si la femei), dar si alti hormoni produsi de glandele suprarenale, atat in cazul barbatilor cat si al femeilor.

In cazul barbatilor, o treime din 17-cetosteroizi sunt creati din testosteronul produs in testicule, iar restul provine din hormonii androgeni produsi de glanda corticosuprarenala.

In cazul femeilor si al copiilor cantitatea de 17-cetosteroizi reprezinta androgeni care nu au nici o legatura cu testosteronul si sunt produsi de glanda corticosuprarenala. Ca majoritatea hormonilor steroizi, androgenii sunt metabolizati in ficat, iar apoi eliminati prin urina.

Scopul testarii 17-cetosteroizilor

Testarea 17-cetosteroizilor este recomandata atunci cand pacientul prezinta simptome ale unor boli asociate cu un nivel anormal de hormoni androgeni.

Pregatirea pentru testarea 17-cetosteroizilor

Pentru testarea 17-cetosteroizilor este nevoie de colectarea urinei de pe durata a 24 de ore, pacientul va fi instruit de catre doctor cum sa colecteze urina in mod corect. Doctorul va trebui informat daca se urmeaza vreun tratament cu sau fara prescriptie medicala, deoarece exista substante care pot influenta rezultatele analizelor. Printre aceste medicamente se numara aspirina, antibioticele, pilulele anticonceptionale, diureticele si estrogenul.

Rezultatele testarii 17-cetosteroizilor

Valorile considerate normale ale 17-cetosteroizilor intr-o proba de urina colectata pe durata a 24 de ore sunt: 8-20 mg (miligrame) in cazul barbatilor si 6-12 mg in cazul femeilor, insa aceste rezultate pot varia usor de la un laborator la altul, in functie de metodele si masuratorile folosite. Doar doctorul este in masura sa interpreteza rezultatele analizelor.

Un nivel mai mare decat normal al 17-cetosteroizilor in sange poate fi cauzat de sindromul Cushing, sindromul ovarelor polichistice, cancer ovarian, cancer testicular sau, in cazuri foarte rare, hiperplazia congenitala a glandelor suprarenale (se refera la o serie de dereglari mostenite ale glandelor suprarenale).

Un nivel mai scazut decat normal al 17-cetosteroizilor in urina poate fi relationat cu boala lui Addison, extirparea testiculelor, hipopituitarismul sau imbolnavirea rinichilor.

 

Surse: aici si aici.