Vitamine naturale sau vitamine sintetice?Nutritie sanatoasa

Vorbim in zilele noastre tot mai mult despre produse naturale, terapii naturale, alimentatie cat mai naturala. Sunt multe argumente in directia aceasta si prima dintre ele, care a generat de altfel aceasta orientare catre NATURAL, este “bombardamentul” cu substante chimice de sinteza la care suntem supusi de industria alimentara si cea farmaceutica, de poluarea aerului pe care il respiram si tot mai mult de poluarea electromagnetica.

Carmen Ponoran, farmacist si mama, pasionata de tot ceea ce inseamna natura, natural si sanatate, ne vorbeste despre diferentele dintre vitaminele naturale si cele sintetice.

Alaturi de enzime si hormoni, vitaminele fac parte din grupa catalizatorilor biologici avand ca scop reglarea si stimularea proceselor metabolice din organism. In cazul unei alimentatii echilibrate care sa contina pe langa principiile alimentare de baza si vitamine si minerale nu este nevoie de suplimentarea aportului de vitamine.  In anumite situatii insa, copiii, femeile insarcinate, sportivii, persoanele in varsta, au nevoie de un aport suplimentar de vitamine si minerale: in perioade de convalescenta, de efort sustinut sau in boli debilitante.

Argumente pentru a alege din multitudinea de vitamine existente  pe piata, extracte ce contin vitamine naturale:
- se asigura o absorbtie de pana la 98%, in timp ce vitaminele obtinute in urma proceselor tehnologice se absorb doar intr-un procent de pana la 20%;
- produsele naturale care contin vitamine si minerale echilibreaza bland si fiziologic rezervele organismului – sunt structuri vii levogire (conformatia spatiala tridimensionala este rotita spre stanga,  planul luminii polarizate este deviat spre stanga), versus structuri dextrogire, in cazul vitaminelor de sinteza; metabolismul intermediar al omului este specializat pentru metabolizarea substantelor levogire, iar substantele dextrogire sunt metabolizate cu un mare consum de energie;
- in plus, este dovedit stiintific faptul ca lumea animala este conectata la lumea vegetala prin existenta unor receptori specifici ai membranelor celulare;
- in cazul extractelor de plante, fitocomplexul din planta devine activ atunci cand exista perturbari si directioneaza organismul catre autovindecare, punand in miscare mecanisme fiziologice, naturale;
- vitaminele sintetice contin proportii variabile de indulcitori, conservanti, coloranti, in timp de extractele din plante contin o serie de alti compusi biochimici care actioneaza sinergic sau completeaza efectul acestora.

Vitamina C naturala, de exemplu, este un complex format de acidul ascorbic si acidul dehidroascorbic, care formeaza un sistem redox (oxidoreducator), cu rol important in oxidoreducerile tisulare si in respiratia celulara.  O gasim in multe extracte naturale din tara noastra, dintre care, campionul este Macesul:
100g fructe contin vitamina C = cu cea din 1 kg lamai.

In plus, aceasta se gaseste intr-un complex vitaminic, incluzand vitaminele A, B1, B2, K, P, E, precum si saruri minerale, flavonoide, acizi organici, etc. Dintre acestea, foarte importanta este asocierea cu vitamina P, ce contribuie la scaderea permeabilitatii si fragilitatii capilarelor, marind rezistenta acestora.

Gasiti complexe de vitamine naturale in o serie de produse Plantextrakt: Extractul din mladite de Maces, Extractul din muguri de Brad, Extractul din muguri de Catina, Extractul din muguri de Porumbar, Extractul din muguri de Coacaz negru, Extractul de Orz verde, precum si in o serie de formule complexe, precum preparatele Imunogrip Junior, Imunorezistan Junior sau cele din gama Polygemma (3-tuse, 4- sinusuri, 5- cavitate bucala si gat, 17-imunitate, etc).

Obtinerea extractelor vegetale Plantextrakt prin prelucrarea plantelor in stare proaspata, pastreaza nealterat complexul vitaminic si proprietatile principiilor active, asigurand o stabilitate in timp a acestor proprietati de cel putin 5 ani de zile.