Virusul Zika, pericol doar pentru gravideDespre boli si afectiuni

Virusul Zika a inspaimantat multe gravide din Europa, datorita mediatizarii, dar si din cauza gresitei intelegeri a modului de transmitere a infectiei si a efectelor.

Singura categorie de varsta care poate fi afectata sunt fetii mamelor infectate, care se pot naste cu microcefalie si probleme neurologice.
Organizatia Mondiala a Sanatatii a declarat aceasta infectie ca fiind o problema de sanatate publica - datorita acestor copii afectati, nu pentru ca ar fi o problema care sa afecteze intreaga populatie (de aceea nici nu exista interdictie de calatorie in zonele afectate - America de Sud).
Cu alte cuvinte, nu exista motive de ingrijorare pentru femeile care deja au nascut sau pentru copii.

Infectia cu virusul Zika se manifesta prin simptome usoare, asemanatoare unei gripe, si nu necesita tratament specific. Nu exista nici vaccin impotriva lui. 

Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, virusul Zika a fost identificat in Uganda, in 1947, la maimutele rhesus. La oameni a fost diagnosticat cinci ani mai tarziu, in 1952, in Uganda si Tanzania. De asemenea, in trecut s-au mai inregistrat cazuri in alte tari din Africa, in zona Pacificului, in America de Sud si Asia.

Virusul Zika este raspandit de tantari, insa cercetarile de ultima ora arata ca se poate transmite si pe cale sexuala.

Perioada de incubatie - cea dintre infectare si aparitia simptomelor nu a fost clar determinata, insa e de cateva zile. Simptomele se aseamana cu cele comune altor viroze, cum ar fi febra, dureri musculare, dureri de cap sau stomac, pete pe piele, conjunctivita. Majoritatea simptomelor sunt destul de blande si dureaza intre 2 si 7 zile.

Femeile insarcinate ar trebui sa amane sau sa anuleze calatoriile in zonele in care sunt focare, in special tarile din America de Sud.

 

Sursa: Organizatia Mondiala a Sanatatii