Tu stii de ce ai degetele mereu reci?Despre boli si afectiuni

Cand iesi la o plimbare intr-o zi friguroasa e normal sa iti simti degetele inghetate. Extremitatile tind sa fie ceva mai reci, corpul fiind mai preocupat de incalzirea organelor vitale (inima, creier, plamani, etc). Daca degetele iti sunt reci si atunci cand e cald si soare, s-ar putea sa existe o problema.

Cele mai frecvente motive pentru care ai mereu degetele reci nu sunt neaparat ingrijoratoare, insa nu ar strica sa investighezi putin, mai ales daca apar si alte simptome.

Sindromul Raynaud

Aceasta afectiune este o cauza comuna pentru degetele reci.  Sindromul Raynaud este o tulburare a circulatiei sanguine la nivelul degetelor de la picioare si maini, iar boala se agraveaza din cauza expunerii la frig. Astfel, expunerea la frig reduce circulata sangelui, ceea ce face ca pielea din zona afectata sa devina alba sau violet. In cazul pacientilor cu boala Raynaud, arterele care furnizeaza sange catre piele se ingusteaza, limitand circulatia sangelui in zonele afectate. 

In cele mai multe cazuri, aceasta afectiune e mai degraba enervanta decat suparatoare. Schimbarea stilului de viata, precum purtarea manusilor atunci cand temperaturile sunt mai scazute, utilizarea unor manusi de bucatarie atunci cand umblati in frigider sau cu alimente reci/ congelate, evitarea stresului si a emotiilor puternice ar trebui sa fie masuri suficiente pentru a controla afectiunea.

Boli autoimune

Unele boli autoimune pot fi cauza degetelor “inghetate”. Lupus, sclerodermia, artrita reumatoida pot avea printre simptome si sindromul Raynaud. Dar si alte boli autoimune. Sclerodermia este o afectiune cronica, autoimuna care cel mai frecvent afecteaza femeile de varsta medie. Poate determina ingrosarea si pierderea elasticitatii pielii si afectiuni ale inimii, plamanilor, rinichilor si tractului gastro-intestinal. Boala este provocata de o supraproductie de colagen in tesutul conjunctiv al corpului. 

Dupa ce acest tip de boli sunt diagnosticate, si simptomele tind sa se diminueze, mai ales datorita faptului ca dispare stresul cauzat de “oare ce am, de ce nu sunt bine, ce se intampla cu mine?”

Hipotiroidism

In cadrul hipotiroidismului nu e o situatie rar intalnita ca, in special pacientele, sa aiba mainile reci. “Glanda tiroida este esentiala in termostatul organismului. Cand nu functioneaza la capacitatea nurmala, e posibil sa apara incetiniri ale anumitor functii, oboseala, constipatie, cresteri in greutate, senzatia permanenta de frig, degetele reci fiind incluse”, sustine Ali Ajam, reumatolog la Ohio State University Wexner Medical Center. Hipotiroidismul este mai des intalnit la femei si la persoanele peste 50 de ani.

Probleme circulatorii

Acestea sunt cel mai des invocate atunci cand cineva se plange de maini reci si degete inghetate in permanenta. “O circulatie periferica defectuoasa este produsa atunci cand fluxul sanguin bogat in oxigen si nutrienti este diminuat, fie din cauza inimii (nu pompeaza suficient sange), fie din cauza unei obstructii (precum blocaje de colesterol ) sau din alte cauze”, precizeaza David A. Friedman, MD, cardiolog la  North Shore-LIJ Health System in Great Neck, NY  mainile si picioarele sunt cele mai afectate deoarece se afla cel mai departe de inima, sangele ajunge mai greu la ele.

Anemie

Anemia survine atunci cand organismul nu are suficiente globule rosii sau cand hemoglobina este scazuta. Anemicii au frecvent mainile reci din cauza faptului ca organismul nu este suficient oxigenat

Carenta de vitamina B12

Vitamina B12, care se gaseste in carne, lactate, oua este esentiala in formarea globulelor rosii. In general, acest tip de carenta este intalnit la vegetarieni si vegani, dar si la persoanele peste 50 de ani, care isi bierd abilitate de asimilare a vitaminelor din alimente.

 

 

Surse: Prevention.com