Terapia pentru cuplu va poate salva casniciaMod de viata

Divortul a devenit o solutie relativ simpla pentru rezolvarea problemelor din cadrul cuplurilor. In cele mai multe cazuri este destul de usor de obtinut, lucru care face ca multe familii care ar putea sa isi salveze casnicia nici sa nu mai incerce sa o faca.

O scurta analiza a datelor oferite de Institutul National de Statistica (INS) cu privire la divorturile din Romania, in perioada 2005 – 2014, arata valori maxime relative inregistrate in anii 2007 si 2011 (36,3 mii respectiv 35,8 mii) si o valoare minima de 27,2 mii in 2014. Cresterea de 10% din 2011, comparativ cu 2010 poate fi explicata prin faptul ca anul 2011 a fost cel in care procedura legala de divort a fost simplificata, fiind introdus divortul prin acordul sotilor pe cale administrativa sau procedura notariala.

In schimb, la scaderea de aproximativ 18% inregistrata in anul 2014 comparativ cu 2005, a contribuit si faptul ca exista o mai mare deschidere catre psihoterapie. Astfel, in ultimii ani, cuplurile sunt mai dispuse sa apeleze la un psihoterapeut pentru a depasi anumite dificultati sau pentru a-si imbunatati viata de familie.

Reticenta, rusinea, "nu-s nebun ca sa merg la psiholog" sau "vrem sa ne spalam rufele in familie" au fost demontate, rand pe rand de psihoterapeuti cu experienta, care au reusit sa ajute multe cupluri sa isi depaseasca sau sa isi rezolve probleme, care i-au ghidat spre gasirea unor solutii durabile, nu doar compromisuri de moment.

Avand in vedere problemele pe care le prezinta cuplurile atunci cand merg la terapie, printre posibilele cauze ale divortului pot fi enumerate: lipsa comunicarii - care duce la racirea relatiilor si creeaza blocaje in viata de familie; infidelitatea - care erodeaza masiv un element de baza in cuplu: increderea, si care are un puternic impact emotional; amestecul rudelor – cand comunicarea si interactiunile dintre cei doi parteneri sunt influentate de rude si climatul este unul tensionat; lipsa autonomiei – atunci cand nu exista un echilibru intre comportamentele autonome si cele impartasite, unul dintre parteneri simtindu-se sufocat de celalalt sau, in cealalta extrema, simtindu-se abandonat. 

Un motiv frecvent invocat atunci cand se desfasoara divortul este incompatibilitatea dintre soti, care apare mai mult in cazul partenerilor tineri, care, dupa perioada de indragostire, constata ca nu se potrivesc sau ca ei s-au indragostit de fapt de imaginea idealizata a partenerului. Sunt insa si motive mai dureroase, cum ar fi consumul de alcool si agresivitatea. Astfel, sunt cazuri in care mame cu 1, 2 sau chiar mai multi copii sunt victime ale violentei domestice si apeleaza la asezamintele sociale pentru a iesi dintr-o relatie nociva si pentru a-i scoate pe copii dintr-o situatie traumatizanta. 

Date statistice din perioada 2008-2009 arata ca peste 11.000 de persoane au cazut victime ale violentei domestice, anual si acest numar ar putea fi chiar mai mare, pentru ca nu toate cazurile sunt raportate de catre victime. Iar un parinte violent nu se vindeca peste noapte.

Ce poate face un psihoterapeut pentru un cuplu? 

Ii insoteste pe cei doi parteneri intr-un demers in care ei isi (re)descopera si valorifica propriile resurse, privesc lucrurile din mai multe perspective, pentru a face apoi acele alegeri care sa-i conduca la o viata in doi armonioasa. 

Rolul terapeutului este important in imbunatatirea vietii de cuplu chiar daca la terapie participa numai unul dintre parteneri (de exemplu, daca acesta  parcurge un moment dificil din viata lui, cum ar fi pierderea locului de munca sau moartea unei persoane dragi, moment care-si pune insa amprenta si asupra vietii de cuplu). In acele cazuri in care unul sau ambii parteneri ajung la concluzia ca divortul este singura solutie, psihoterapeutul ii ajuta sa-si foloseasca reursele pentru a trece cu mai multa usurinta si seninatate peste momentele dificile si pentru a avea apoi o viata implinita.

Este important ca fiecare cuplu sa gaseasca un psihoterapeut cu care sa fie compatibil, in fata caruia sa isi poata deschide sufletul fiecare dintre cei doi parteneri. 

Un psihoterapeut  va ofera suport pentru a va redescoperi propriile resurse, va antreneaza pentru a va pune in valoare potentialul si va calauzeste sa acceptati trecutul, sa fiti “aici si acum”, traindu-va frumos prezentul si construindu-va cu indrazneala si incredere viitorul! Prin intermediul programelor de dezvoltare personala, a sedintelor de consiliere psihologica si psihoterapie, acesta  trebuie sa insoteasca si sa sustina partenerii pentru a pasi cu incredere pe drumul redevenirii lor ca familie. 

Sau, in cazul in care chiar nu se mai poate face nimic, sa ii ajute pe cei doi sa inteleaga care au fost problemele reale si sa ii ajute sa gaseasca rezolvari, pentru ca viitoarele relatii sa nu aiba de suferit.

 

Surse: Aventura Dezvoltarii