san

Sase motive pentru amanarea diversificarii bebelusilorAlaptarea si nutritia copilului

Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda inceperea diversificarii bebelusilor dupa varsta de sase luni, atunci cand acestia sunt pregatiti sa manance si altceva in afara de lapte matern sau, dupa caz, lapte praf. Mamele si bunicile, vecinele si matusile mai in varsta le sfatuiesc, uneori chiar le preseaza pe proaspetele mame sa inceapa cat mai curand introducerea de alimente solide in alimentatia sugarilor, din diverse motive.

Angorjarea sanilorAlaptarea si nutritia copilului

Dupa nastere, e normal ca sanii sa creasca in volum si sa fie mai grei, sa para fierbinti si sa produca un usor disconfort. Aceasta situatie apare cam dupa 2-6 zile de la nastere, atunci cand colostrul se transforma in lapte. Aceasta situatie normala tine cateva ore, maxim 24, pana se umplu sanii cu lapte. Sanul si areola raman moi si elastice, fluxul de lapte este normal, iar canalele nu sunt afectate. Daca situatia persista sau apare si dupa inceputul alaptarii, putem vorbi de angorjare.

Pregatirile pentru alaptare, din sarcinaSarcina si ingrijirea copilului

Una din cele mai comune intrebari pe care le au viitoarele mame este “Cum ma pregatesc pentru alaptat?”. Batranele inca le sfatuiesc pe nepoate sa frece sfarcul cu o carpa de canepa, pentru a se obisnui cu durerea alaptarii. Imaginea pe care ti-o faci, ca viitoare mama, despre alaptat nu e tocmai roz si deja te gandesti la biberoane, formula si sterilizator.

Importanta contactului piele pe pieleSarcina si ingrijirea copilului

O multitudine de studii au demonstrat importanta contactului piele pe piele dintre mama si nou-nascut, inca din primele ore de viata. Bebelusul este mai vesel, temperatura corpului se stabilizeaza si se normalizeaza mai repede, bataile inimii si respiratiile se stabilizeaza si ele, iar nivelul glicemiei creste. In plus, asezarea bebelusului pe piept face ca micutul sa intre in contact cu bacteriile de pe pielea mamei, incepand deja procesul de imunizare.