Ce poti face cu un castravete?
04.02.2015
Cei care isi doresc o alimentatie sanatoasa si cauta cat mai multe beneficii ale acesteia, pe langa cele evidente, se vor bucura sa auda ca fructele si legumele aduc, pe langa nutrienti, curiozitate, creativitate, atitudine pozitiva, seriozitate si determinare. Un recent studiu publicat in The British Journal of Health Psychology, la care au participat 405 persoane cu varste cuprinse intre 17 si 25 de ani, a scos la iveala aceste “efecte secundare” ale consumului de fructe si legume.
Consumul regulat de fructe si legume poate reduce riscul aparitiei unui accident vascular cerebral, potrivit unui studiu desfasurat la nivel mondial. Riscul de a suferi un astfel de accident scade cu 32%pentru fiecare 200 de grame de fructe consumate zilnic si cu 11% pentru fiecare 200 de grame de legume consumate zilnic.
Vitaminele par a fi panaceu universal si toata lumea crede ca stie ce fac acestea pentru organism. Simti ca racesti? Ia o vitamina C. Nu mananci carne? Sigur ai lipsa de vitamina B12. Nu mai vezi bine? Cumpara vitamina A si sigur iti revii! De-ar fi atat de usor...
Faptul ca sunteti “la dieta” nu trebuie sa va distruga viata sociala sau sa va tina in casa. Orice dieta ati urma, daca este una sanatoasa si echilibrata, puteti gandi si organiza programul de masa astfel incat o iesire la restaurant sa nu va dea peste cap. De asemenea, nici nu trebuie sa folositi iesirea drept scuza pentru a manca mai mult sau mai gras, ori alimente incompatibile cu dieta.
Persoanele care au probleme cu greutatea, in disperarea de a scapa de kilograme intr-un timp cat mai scurt, incearca fel de fel de diete-minune, pastile si ceaiuri, insa uita de cheia succesului – echilibrul. Asa cum kilogramele au fost acumulate in timp, doar in timp pot fi date jos. Iar pentru a si mentine greutatea optima, este nevoie de un stil de viata sanatos, cu activitate fizica si fara excese.
Fructele proaspete nu sunt mereu accisibile, mai ales iarna si primavara devreme, dar acesta nu este un motiv pentru a renunta la consumul lor.
Risipa de alimente a devenit, pe langa o preocupare importanta, si subiect de studiu pentru A.N.P.C.P.P.S.Romania –InfoCons ( Asociatia Nationala pentru Protectia Consumatorilor si Promovarea Programelor si Strategiilor din Romania). Asociatia a realizat un studiu la nivel national avand ca subiect risipa de alimente. Studiul a fost realizat prin completarea de consumatori a unui chestionar care cuprinde 21 de intrebari.
Persoane fara tabieturi si idei preconcepute, cat de mici si aparent inofensive, nu exista. Obiceiurile adanc inradacinate pot fi schimbate foarte greu, insa exista sperante, mai ales cand nu sunt din cele mai bune. Obiceiurile nesanatoase afecteaza in special greutatea, pe langa celelalte deservicii pe care le fac organismului. Intr-un top al celor mai proaste obiceiuri, pe primul loc se afla sedentarismul. Cititi si despre celelalte, dar si despre cum se pot face cateva schimbari.
Prin inlocuirea catorva ingrediente delicioase dar nesanatoase in dieta, puteti reduce foarte multe calorii. In plus, veti reusi sa pierdeti din kilograme fara a tanji dupa feluri de mancare preferate. Veti modifica putin reteta. Iata cateva trucuri care va vor ajuta. Lasati reticenta in afara bucatariei si nu plecati din start cu idea “daca nu e cum stiu eu, sigur nu imi place”. Incercati! Cereale integrale in locul cartofilor
O dieta care abunda de produse proaspete este ideala, iar un studiu recent arata ca fructele si legumele consumate in cantitati mari, neprelucrate termic, reduc substantial riscul decesului.