Ce poti face cu un castravete?
04.02.2015
Vitamina B12 sau cobalamina nu este unul din nutrientii foarte cunoscuti, insa joaca un rol important in organism. Participa activ la metabolizarea proteinelor, lipidelor si glucidelor, contribuie la functionarea normala a celulelor, in special a celor din maduva osoasa, dar are si un rol benefic asupra sistemului nervos si a tractului gastrointestinal. Cobalamina actioneaza in mod esential in formarea globulelor rosii la nivelul oaselor, precum si in sinteza proteinelor.
Un show din marea Britanie, "Trust Me, I'm a Doctor" (Ai incredere in mine, sunt medic) a facut o serie de cercetari care au scos la iveala faptul ca procesul de reincalzire al pastelor fainoase transforma carbohidratii intr-un "amidon rezistent" care, spre deosebire de zaharuri, reduce nivelul de glucoza din sange si ajuta organismul sa se simta satul pentru mai mult timp.
Atunci cand o femeie este insarcinata, tot ce baga in gura ajunge si la copilul aflat in pantec. Chiar daca anumite alimente nu ii fac niciun rau mamei, fatul poate fi afectat.
Proteinele va pot ajuta sa scapati de surplusul de kilograme si fac stomacul sa se simta plin pentru mai mult timp. Dar este important sa mancati cantitatea potrivita de proteine, precum si tipul potrivit, astfel incat sa aiba de castigat si organismul. Nu exista o proportie exacta, perfecta intre grasimi, carbohidrati si proteine, insa trebuie pastrat echilibrul, iar sursele acestora sa fie de calitate. Fructe de mare