Ce poti face cu un castravete?
04.02.2015
In prima luna de viata a unui bebelus, pe langa cantitatea de mancare si frecventa, principala preocupare a parintilor este “ajutarea” nou-nascutului sa doarma mai mult, somnuri mai lungi si mai profunde, mai ales noaptea. Nu putini sunt parintii care se trezesc si din ora in ora, iar dimineata sunt mai obositi ca inainte de a se pune in pat. De aceea, mamele, dar mai ales tatii, incep sa se intereseze pe la prieteni si sa caute metode pentru a putea dormi mai mult.
Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda inceperea diversificarii bebelusilor dupa varsta de sase luni, atunci cand acestia sunt pregatiti sa manance si altceva in afara de lapte matern sau, dupa caz, lapte praf. Mamele si bunicile, vecinele si matusile mai in varsta le sfatuiesc, uneori chiar le preseaza pe proaspetele mame sa inceapa cat mai curand introducerea de alimente solide in alimentatia sugarilor, din diverse motive.
O multitudine de studii au demonstrat importanta contactului piele pe piele dintre mama si nou-nascut, inca din primele ore de viata. Bebelusul este mai vesel, temperatura corpului se stabilizeaza si se normalizeaza mai repede, bataile inimii si respiratiile se stabilizeaza si ele, iar nivelul glicemiei creste. In plus, asezarea bebelusului pe piept face ca micutul sa intre in contact cu bacteriile de pe pielea mamei, incepand deja procesul de imunizare.
Una din principalele temeri ale mamelor care alapteaza este ca vor ramane fara lapte. In puseele de crestere, atunci cand sugarii regleaza lactatia pe principiul cerere-oferta, cei mici stau foarte mult la san, dand impresia ca nu se satura. Si mamele incep sa faca stocuri de lapte matern, gandindu-se ca poate se termina.