B12

De unde ne procuram vitaminele?Nutritie sanatoasa

Pe rafturile farmaciilor se ingramadesc sute de cutii si cutiute in care se afla diverse vitamine, sub diferite forme. Cea mai buna sursa de vitamine ramane alimentatia. Inainte de a apela la produsele de sinteza, faceti schimbari la modul in care gatiti si serviti fructele si legumele, lactatele sau carnea.  

Ce trebuie sa stim despre vitamine?Nutritie sanatoasa

Vorbim frecvent despre vitamine, insa cei mai multi dintre noi nu stiu exact ce sunt vitaminele. Vitamina A e buna pentru ochi, B-urile pentru oboseala, vitamina C tine virusii la distanta, vitamina D e buna pentru oase. Nu e chiar gresit, dar vitaminele inseamna mai mult de atat.

Pentru vegetarieni si vegani: De unde luam vitamina B12?Nutritie sanatoasa

Vitamina B12 sau cobalamina nu este unul din nutrientii foarte cunoscuti, insa joaca un rol important in organism. Participa activ la metabolizarea proteinelor, lipidelor si glucidelor, contribuie la functionarea normala a celulelor, in special a celor din maduva osoasa, dar are si un rol benefic asupra sistemului nervos si a tractului gastrointestinal. Cobalamina actioneaza in mod esential in formarea globulelor rosii la nivelul oaselor, precum si in sinteza proteinelor.