Superpireul de cereale pentru bebelusi, 6+Retete sanatoase

Diversificarea alimentatiei bebelusilor este o adevarata aventura pentru mamele aflate la primul copil. Este esential ca micutul sa primeasca alimente de calitate, atunci cand este pregatit pentru ele. 

Refuzul mancarii nu ar trebui sa fie atat de ingrijorator, totusi. Daca urmati o schema elaborata de un pediatru, de preferinta si cu indicatiile unui nutritionist, aveti toate sansele sa faceti alegerile potrivite. De asemenea, e important sa respectati cateva reguli simple: diversificarea se incepe dupa sase luni, niciodata inainte. Primele saptamani se ofera masa de pranz, incepand cu supa de radacinoase si continuand cu piureuri cu o consistenta tot mai mare. Apoi se diversifica gustara de dimineata, cu fructe, abia apoi, dupa 8 luni, masa de seara, cu cereale sau lactate.

Se respecta regula de doua zile – fiecare aliment nou se introduce la o distanta de doua zile fata de anteriorul, pentru a observa o eventuala alergie alimentara. De asemenea, copiii sub un an nu au voie sa consume miere de albine si albus de ou, copiii sub doi ani nu au voie sa consume carne de porc, oaie; carnea se introduce in alimentatie dupa zece luni. Zaharul este interzis inainte de un an si nerecomandat pana la doi ani.

Revenind la cereale – daca bebelusul refuza sa consume legumele, puteti incerca cerealele. Si cel mai usor si mai corect fata de copil este ca mancarea sa fie preparata in casa, de catre parinti. Oferta de pe rafturile magazinelor este foarte larga, insa nicio combinatie de cereale nu e mai buna decat cea pe care i-o puteti oferi chiar dumneavoastra. In plus, acasa nu ii puneti conservanti, coloranti, indulcitori sintetici, amelioratori de gust, arome.

Superpireul de orez integral

De ce aveti nevoie? De un blender puternic sau o rasnita care poate macina orez integral. Ingredientele sunt 1 cana de apa si ¼ cana de orez integral macinat fin, timp de doua minute. Pe masura ce copilasul creste, veti macina tot mai putin orezul, pana veti ajunge la 20-30 de secunde.

Cum se procedeaza? Puneti la fiert cana de apa. Cand aceasta clocoteste reduceti flacara la cea mai joasa treapta si presarati orezul macinat in apa, in timp ce amestecati bine cu un tel. Acoperiti oala si pastrati-o la o temperatura joasa timp de 10 minute, amestecand des. 

Potriviti consistenta, daca aceasta nu va e pe plac. Daca e prea moale superpireul, adaugati germeni de grau. Daca e prea tare, il puteti subtia cu lapte matern sau cu apa.

Superpireul de orz se prepara exact la fel ca si cel din orez integral. Va recomandam sa utilizati cereale ecologice sau certificate bio.