Studiu Comparativ pe bauturile energizante – Cate E-uri sunt intr-o doza?Aditivi si alte pericole din alimente

Bauturile de tip energizant se gasesc in toate hipermarketurile si sunt o sursa imensa de E-uri, zahar sau indulcitori si diferiti aditivi. Asociatia Nationala pentru Protectia Consumatorilor si Promovarea Programelor si Strategiilor din Romania – A.N.P.C.P.P.S.Romania – InfoCons a realizat in perioada iulie-august un studiu pe etichetele bauturilor racoritoare tip energizant ce se regasesc pe piata din Romania.

In cadrul studiului au fost analizate 8 de tipuri de produse, achizitionate in mod aleatoriu si anonim de catre reprezentatii A.N.P.C.P.P.S. Romania – InfoCons din supermarket-urile de pe teritoriul tarii, fiind produse sigure pentru consum.

Ca urmare a realizarii acestui studiu a reiesit faptul ca din punct de vedere al numarului de E-uri, din cele 8 de tipuri de produse analizate 25% au in continut un numar de 3 E-uri, iar 37.5 % au un continut de 6 E-uri. Numarul de E-uri variaza intre 3 si 8.

Din punct de vedere al continutului de zahar si /sau indulcitori, ca urmare a studiului realizat au reiesit urmatoarele : 37.5 % au in continut zahar , 25% au in continut indulcitori, 25 % au in continut si zahar si indulcitori. Unul din produsele analizate au in continut zaharoza.

Cel mai des intalnite E-uri sunt: acid citric (E330), citrat de sodiu (E331), acid ascorbic (E300), carbonat de magneziu(E504), guma xantan(E415), caramel(E150), riboflavina(E101), fosfat de potasiu (E340), guma arabica (E414), esteri glicerici ai rasinilor de lemn(E445), ciclamat de sodiu(E952),acesulfam K(E950),aspartam(E951),benzoat de sodiu(E211).

Conform studiului, cel mai mare numar de E-uri il contin produsele autohtone.

Pentru rezultatele integrale ale studiului intrati aici.

Studiul face parte dintr-un proiect de monitorizare a produselor si serviciilor comercializate pe piata romaneasca, derulat de Asociatia Nationala pentru Protectia Consumatorilor si Promovarea Programelor si Strategiilor din Romania - A.N.P.C.P.P.S.Romania – InfoCons in cadrul consortiului I.C.R.T. - International Consumer Research&Testing pentru produse si servicii la standarde europene, pentru ca alegerea cetateanului consumator sa fie facuta in cunostinta de cauza.

Asociatia Nationala pentru Protectia Consumatorilor si Promovarea Programelor si Strategiilor din Romania – A.N.P.C.P.P.S.Romania – o9atitudine ! – InfoCons, unica organizatie din Romania cu drepturi depline in Consumers International, este o asociatie de consumatori neguvernamentala, reprezentativa, de drept privat, fara scop lucrativ, cu patrimoniu distinct si indivizibil, independenta, intemeiata pe principii democratice, ce apara drepturile consumatorilor.

Sursa: aici.