Stresul de la locul de muncaMod de viata

Stresul de la locul de munca poate creste riscul uni atac de cord sau chiar cel al unui accident vascular cerebral. In functie de domeniul in care lucreaza, anumiti angajati sunt mai predispusi decat altii, dar cei mai afectati de stres sunt angajatii corporatiilor.

Sa nu credeti ca lipsa unui loc de munca inseamna si lipsa grijilor. Studiul efectuat de americani arata un nivel de stres asemanator si la fel de riscant si pentru cei care nu au serviciu.

“Factorii care cresc riscul unor afectiuni in cazul populatiei angajate include stresul de la locul de munca, expunerea la aer poluat, praf, noxe si zgomot”, explica seful echipei de cercetare Sara Luckhaupt, de la National Institute for Occupational Safety and Health, organizatie ce functioneaza in cadrul Centrului de Preventie si Control al Bolilor, din SUA.

O parte din angajati sunt deja expusi riscului de a face un accident vascular cerebral din cauza tensiunii arteriale sau a colesterolului, care nu au neaparat legatura cu postul, insa pot fi agravate de stres. Din nefericire, 1.9% dintre angajatii cu varsta sub 55 de ani care au participat la studiu au raportat deja afectiuni cardiace. Insa acestea pot fi rezultatul cumulat al problemelor personale si a stresului cauzat de locul de munca.Zgomotul, poluarea, stresul de la locul de munca pot influenta si deciziile personale, cum ar fi renuntarea la fumat sau inceperea unei diete sanatoase.

Nici persoanele care nu lucreaza nu sunt scutite de afectiuni cardiace. 2.5% dintre somerii aflati in cautarea unui loc de munca au la activ un accident vascular cerebral sau un atac de cord.

Desi s-a incercat gasirea unei legaturi cauza-efect, nu s-a putut determina de catre cercetatori daca problemele cardiace ale neangajatilor sunt cauzate de lipsa unui loc de munca si a nivelului de stres aferent sau daca exista vreo legatura intre neangajarea lor si problemele cardiace.

Pentru studiu, care a fost publicat la inceputul lunii august 2014 in Morbidity and Mortality Weekly Report, au fost utilizate datele furnizate de Institutul National de Sanatate american din perioada 2008-2012.

Cardiologul Gregg Fonarow a declarat ca exista un interes crescut pentru prevenirea imbolnavirii la locul de munca si promovarea obiceiurilor sanatoase si a programelor de wellness, scopul fiind imbunatatirea generala a starii de sanatate a populatiei. “Cum atacul de cord si accidentul vascular cerebral raman principalele cauze ale decesului, atat la femei cat si la barbati, in SUA, strategiile de prevenire si programele de sanatate la locul de munca sunt esentiale”, a declarat cardiologul, profesor la University of California. “Specialistii din sanatate, angajatorii si angajatii trebuie sa conlucreze pentru sanatatea inimii fiecaruia dintre ei, sa implementeze si sa beneficieze de facilitati care ii pot ajuta sa previna afectiunile cardiace”, completeaza Fonarow.

Sursa: aici.