Somnul gemenilor nou-nascutiSarcina si ingrijirea copilului

Primul lucru la care trebuie sa va ganditi, cand vine vorba de somn si “aranjamentele administrative” este ca e vorba de copii, apoi ca e vorba de gemeni. Obiceiurile de somn si preferintele lor se vor schimba, in timp. Vor ramane gemeni, dar pentru un an vor fi sugari, in primul rand.

In general, gemenii sunt nascuti inainte de termen, iar somnul e mai apropiat de cel aferent varstei gestationale, nu celei extrauterine. Gemenii si obiceiurile lor nu trebuie sa fie subiectul comparatiilor, cu atat mai putin cu bebelusi nascuti la termen, proveniti din sarcini unice.

 

Gemenii pot avea si obiceiuri diferite

 

Primele saptamani petrecute acasa pot sta sub semnul agitatiei. In general difera, in functie de gradul de prematuritate si, eventual, de timpul petrecut in incubator. Schimbarile dramatice de mediu, din cel intrauterin in cel extrauterin, maternitate, apoi locuinta nu sunt usor de suportat, mai ales pentru un micut care nu intelege ce i se intampla.

Temperatura din camera este unul din factorii care pot influenta somnul bebelusilor. Medicii recomanda 20-22 de grade Celsius insa, daca dorm impreuna, gemenii dorm mai bine, reglandu-si reciproc temperatura si avand astfel o stabilitate termica.

Daca au fost nascuti prematur, gemenii au stomacele mai mici, ceea ce inseamna ca trebuie hraniti mai des decat copiii cu aceeasi varsta cronologica. Frecventa trezirilor nocturne e mai mare, dar daca sunt schimbati si alaptati aproximativ in acelasi timp, aveti toate sansele ca gemenii sa isi sincronizeze nevoile.

 

Gemenii si somnul parintilor

 

Studiile arata ca somnul mamelor, mai bine spus nesomnul, este similar, indiferent daca au unul sau doi copii. Tatii copiilor unici au parte de mai mult somn decat mamele, in timp ce tatii de gemeni reusesc sa doarma mai putin decat mamele. Cand vine vorba de implicarea in activitatile nocturne ce tin de copii, tatii de unici se implica putin sau deloc, in timp ce tatii de gemeni sunt foarte implicati in linistirea, schimbarea sau hranirea bebelusilor. Daca mamele de gemeni mai reusesc sa atipeasca peste zi, impreuna cu bebelusii, majoritatea tatilor, care merg la serviciu, nu se pot bucura de acelasi privilegiu.

Efectele privarii prelungite de somn, atat pentru mame, cat si pentru tati, duc la un grad ridicat de oboseala, depresie, scaderea performantelor intelectuale, cresterea riscului de imbolnavire, dar si scaderea capacitatii de a indeplini sarcinile. Acest factori cresc riscul depresiei post-partum, la care mamele de gemeni sunt oricum mai expuse. Si mai afectate sunt mamele care nu reusesc sa readoarma, pierzand si din acest motiv cateva ore de somn.

Parintii de gemeni trebuie sa fie atenti la simptomele si semnele depresiei post-partum, atat la mame cat si la tati. Cea mai buna metoda pentru a trece peste problema oboselii este o buna organizare si impartire a responsabilitatilor, precum si sustinerea reciproca.

 

Confruntarea cu oboseala

 

Doua dintre diferentele majore intre ingrijirea unicilor si a gemenilor constau in faptul ca cei din urma au sanse mai mari sa aiba un program mai riguros si mai multe persoane care sa se ocupe de ei. Ambele strategii ii ajuta pe parinti sa faca fata la doi sau mai multi copii, mai ales daca gemenii (sau chiar tripletii) au frati sau surori mai mari. Dar si bebelusii ar putea intalni dificultati in adaptarea la reguli, mai ales daca trebuie “sa-si astepte randul” la masa, schimbat sau pentru a-si primi doza de afectiune materna, ori daca au parte de inconstanta din parta ingrijitorilor diferiti si a stilurilor lor diferite.

Studiile efectuate pana in acest moment arata ca parintilor le este mai usor daca se ocupa doar de copii, celelalte treburi din gospodarie, gatit, spalat, calcat, curatenie fiind lasate in seama bunicilor, matusilor, prietenelor sau persoanelor angajate.

Atunci cand apar nou-nascuti, dezvoltarea unor rutine este binevenita, parintii reusind astfel sa gestioneze mai usor situatia. Aceste rutine nu sunt general valabile, ele diferind de la o familie la alta. Rutinele sunt mai flexibile decat regulile stricte si pot varia in functie de necesitati. Regulile si programul pot fi un factor de stres in plus pentru parinti, in loc sa ii ajute, mai ales daca nevoile copiilor se schimba des. In special daca alaptarile isi urmeaza cursul firesc, la cerere.

Parintii de gemeni sunt adeseori tentati sa incerce diverse metode de imbunatatire a somnului copiilor, in special pentru a scapa de trezirile nocturne, pentru a se putea odihni mai bine. Antrenamentul pentru somn este un subiect controversat, de multe ori preferat de parinti in detrimentul copiilor. Functioneaza, in anumite conditii, insa interfereaza cu sincronizarea intre mama si bebelus si cauzeaza o stare stresanta pentru copilas. Cercetatorii atrag atenti ca antrenamentul este total nepotrivit pentru copiii sub sase luni.

 

Dormitul impreuna

 

Atunci cand parintii afla ca vor avea gemeni, tentatia cea mai mare este de a cumpara doua patuturi pentru copii. Studiile desfasurate in Noua Zeelanda arata ca gemenii au fost lasati sa doarma in acelasi pat pana la varsta de sase saptamani in proportie de 52%, pana la patru luni in proportie de 31%, pana la opt luni in proportie de 10%. Alte doua studii efectuate in SUA si in Marea Britanie au avut rezultate asemanatoare. Scaderea ratei de impartire a patului in cazul gemenilor poate avea legatura si cu faptul ca acestia cresc si nu mai incap in acelasi patut.

In studiile efectuate in Marea Britanie nu au fost gasite probe care sa sustina ingrijorarile parintilor ca gemenii s-ar putea deranja reciproc, riscul de sufocare sau supraincalzire. In schimb, au fost descoperite mai multe avantaje. Statistic, gemenii care dorm impreuna in acelasi pat au obiceiurile de somn asemanatoare si sincronizate, ceea ce face ca parintii sa intervina mai putin peste noapte. Gemenii care impart patutul raman pentru mai mult timp in camera parintilor, din comoditate, dar si riscul mortii subite este mult mai mic.

Daca si rearanjarea mobilei in camera parintilor, pentru a face loc noilor membri ai familiei, este o problema, impartirea patului este din nou binevenita, fiind nevoie de loc pentru doar o piesa de mobilier, nu pentru doua.

 

Surse: aici si aici.