Ce poti face cu un castravete?
04.02.2015
Cu siguranta ati vazut filme in care unul dintre personaje, intotdeauna de sex masculin, murmura ceva, duce mana la piept si cade pe covor. Vine echipajul medical si pune diagnosticul: atac de cord. In realitate, si femeile pot suferi un atac de cord si e foarte posibil ca scena sa nu fie chiar atat de dramatica.
“Desi barbatii si femeile pot experimenta o presiune de parca un elefant le-ar sta pe piept, femeile pot atrece printr-un atac de cord si fara acest simptom”, sustine Nieca Goldberg, reputat medic cardiolog. “In schimb, e mai posibil sa apara scurtarea respirariilor, presiune sau durere in partea inferioara a pieptului sau in abdomenul superior, ameteala, lesin, stare de confuzie sau o oboseala sfasietoare”, completeaza medicul.
Desi semnele pot fi subtile, consecintele pot fi mortale, mai ales pentru pacientii care nu primesc ajutor imediat.
Desi afectiunile cardiace sunt pe primul loc in topul nefericit al celor mai ucigatoare afectiuni ale femeilor din SUA, acestea acorda o importanta mai mare simptomelor de reflux gastric, gripa sau imbatranire.
“Fac acest lucru deoarece sunt speriate si pun familiile pe primul loc. Inca exista multe femei care sunt socate doar la gandul ca ar putea face un atac de cord”, sustine cardiologul.
O data la 34 de secunde o persoana sufera un atac de cord . Atacul de cord are loc atunci cand fluxul de sange care aduce oxigen catre inima este redus drastic sau oprit. Asta se intampla cand arterele coronare, care aprovizioneaza inima cu sange, incetinesc din cauza subtierii sau intaririi datorate depunerilor de placa, de la colesterol, grasimi sau alte substante. Acest proces de incetinire se numeste ateroscleroza. Daca se sparge placa si se formeaza un cheag de sange care blocheaza fluxul, atunci se produce atacul de cord.
Multe femei se gandesc ca nu pot “rata” simptomele unui atac de cord, desi acestea pot fi subtile si uneori surprinzatoare. “Se poate intampla din senin sa incepi sa respiri ca dupa ce ai alergat maratonul, desi nu ai facut o miscare. Unele femei trec prin atacul de cord cu simptome ciudate – ca si cum ai avea o funie legata de jur imprejurul torso-ului. Unele se simteau ametite, ca dupa o cursa in mountainrousse. Femeile se gandesc cel mai des ca daca iau o aspirina le trece. Asta, in loc sa se gandeasca sa sune la 112”, sustine Goldberg.
-Programati-va un consult cardiologic si vorbiti cu medicul si despre preventie, nu doar despre tratamente.
-Renuntati la fumat. Stiati ca la doar un an duca ce v-ati lasat de tigari reduceti riscul afectiunilor coronariene cu 50%?
-Incepeti sa faceti miscare. Doar 30 de minute pe zi micsoreaza riscul unui atac de cord sau atac vascular cerebral.
-Modificati dieta intregii familii. Incepeti sa gatiti sanatos si sa gasiti substituenti la alimentele grase. Cautati trucuri care sa va ajute sa preparati gustari sanatoase si mese apetisante fara a abuza de grasimi.
Presiune care creeaza doar disconfort, senzatia de preaplin sau durere in mijlocul pieptului, dureaza mai mult de cateva minute sau care dispare si reapare.
Disconfort sau durere in unul sau ambele brate, in spate, la gat, stomac sau falci.
Scurtarea respiratiilor, cu sau fara disconfort in zona pieptului.
Alte semne ca transpiratie rece, ameteala, confuzie.
Ca si barbatii, femeile au ca simptom principal durerea in piept sau disconfortul. E mai probabil ca femeile sa aiba si simptome ca scurtarea respiratiilor, greata sau chiar voma, dureri de spate sau falci.
Daca o persoana din apropiere sau chiar dumneavoastra aveti unul din aceste simptome, nu asteptati mai mult de 5 minute, in speranta ca va trece, si apelati numarul de urgenta 112 sau rugati pe cineva sa va duca la spital cat mai repede.
Sursa: aici.