Semne stranii ale bolii celiaceDespre boli si afectiuni

Boala celiaca este cunoscuta ca fiind o boala autoimuna in cadrul careia glutenul (o proteina continuta de unele cereale) raneste niste perisori fini aflati in interiorul intestinelor, cauzand simptome precum diareea sau dureri abdominale.

Boala Celiaca poate da peste 300 de simptome diferite, conform unui studiu desfasurat de o echipa de la Universitatea din Chicago. Acestea fac parte din sfera fiziologica, psihologica, dar si neurologica.

"Unele paciente se confrunta cu subtierea firului de par sau cu instalarea prematura a menopauzei, neasociind cu boala celiaca aceste simptome", precizeaza Sonia Kupfer, unul dintre cercetatori.

Potrivit unei fundatii americane care sprijina suferinzii de boala celiaca, aceasta afecteaza 1 din 100 de oameni, motiv pentru care este importanta identificarea tuturor semnelor ascunse si bizare. Chiar daca unele par oarecum normale sau de trecut cu vederea, ori nu ar fi neaparat asociate cu boala celiaca.

Anemie

Daca analizele de sange scot la iveala o lipsa de fier, un mineral care ajuta la generarea hemoglobinei, care la randul sau ajuta la transportul oxigenului prin organism, boala Celiaca ar putea fi vinovata. Cum? Fierul de absoarbe prin partea intestinului subtire avariata de boala. Femeile pun pe seama menstruatiei simptomele anemiei, nu se gandesc la alte posibile afectiuni.

Lipsa concentrarii

Te trezesti in una din camere si nu mai stii de ce ai mers acolo, ai dus dorarele de personal la directia tehnica sau te-ai ridicat din pat dar nu-ti mai amintesti pentru ce? Cu totii o patim (toate, mai ales), si de multe ori o punem pe seama stresului. Dar ar putea fi boala celiaca. Anticorpii produsi de organism ca raspuns la gluten pot fi asociate cu simptome neurologice. De cele mai multe ori renuntarea la gluten remediaza destul de repede problema.

Pesimism

Depresia si anxietatea sunt des intalnite la pacientii cu boala celiaca si poate fi asociata cu inflamatia cauzata de boala. Dar si datorita disconfortului fizic. Multi pacienti devin mai optimisti in momentul in care incep dieta fara gluten.

Fractura

O fractura suferita dupa o intamplare nefericita sau un accident casnic care nu ar fi trebuit, in mod normal sa aiba o astfel de repercursiune grava ar trebui sa va puna pe ganduri. Un articol publicat in Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism arata ca suferinzii de boala celiaca sunt cu 30% mai predispusi la fracturi, in general, si cu 69% mai predispusi la fractura de sold. Asta deoarece nutrienti precum calciu nu se absorb suficient din cauza problemelor din intestinul subtire.

Daca va confruntati cu aceste simptome, programati-va pentru un set de analize care va vor lamuri. Nu renuntati la gluten inainte de teste, acestea pierzandu-si din acuratete in lipsa glutenului.

 

Surse: aici.