Scoate limba! Afla mai multe despre sanatatea taDespre boli si afectiuni

Textura si felul in care arata limba poate spune multe despre starea de sanatate a unui individ. O noua tehnologie descrisa in presa medicala de specialitate scoate la iveala ca, in curand, medici specializati vor face analize digitale ale limbilor, pentru a descoperi diverse afectiuni si pentru a pune diagnostice.

Karthik Ramamurthy si colegii sai de la VIT University din India au dezvoltat cu succes un protocol care combina imagistica digitala a "modelelor" de limbi cu un program care analizeaza culoarea, marimea, textura limbii, pentru a stabili starea de sanatate a persoanei.

Potrivit rezultatelor studiului, publicate in International Journal of Biomedical Engineering and Technology, o limba fina poate indica o carenta de vitamina B, fier sau folati. Daca limba e mai inchisa la culoare decat in mod normal, poate fi efectul unui tratament cu antibiotice sau al dezvoltarii unei ciuperci. Ulceratiile pe suprafata limbii pot indica prezenta bolii Crohn sau a unei colite.

Diagnostic rapid

Utilizand aceste metode de analiza, dar si altele, mai cunoscute, cercetatorii sustin ca sunt cu un pas mai aproape de automatizarea procesului de diagnosticare, astfel incat afectiuni severe, precum edemul pulmonar sau altele banale, ca si o raceala, sa poata fi diagnosticate mai rapid.

Prin combinarea "cartografierii" limbii cu ajutorul tehnologiei si a metodelor traditionale de consultatie, medicii  vor reusi sa puna diagnostice mai rapid si cu o acuratete mai mare.

"O limba sanatoasa este roz, curata, cu mici protuberante fine, papilele gustative", explica medicul."O limba rosie, albicioasa sau inchisa la culoare, inflamata, umflata, este clar o limba a unei persoane suferinde", completeaza acesta.

Atat in medicina traditionala chineza, cat si in cea indiana (Ayurvedica), limba si cavitatea bucala sunt foarte importante in stabilirea unui diagnostic. Iata cateva corelatii intre diferite probleme ale limbii si o serie de afectiuni:

Rujeola - pete Koplik
Scarlatina - limba Strawberry (cu aspectul unei capsune)
Rubeola - leziuni petesii pe cerul gurii si uvula
Tuse convulsiva - ulceratii traumatice ale frenului lingual
Varicela (varsat de vant) - eruptii cutanate maculare cu vezicule centrale
Mononucleoza infectioasa - stomatita aftoasa, hemoragie, amigdalita ulcerativa
Difteria - stomatita pseudomembranoasa
Sifilis: a se vedea glosita interstitiala (glosita luetic), leziune precanceroasa in etapa tertiara

 

Surse: aici si aici.