Schimbari mici, impact mareCum slabesc sanatos?

Pentru ca o noua dieta sau schimbarea stilului de viata sa aiba succes, e nevoie de un sistem bine pus la punct. Cel mai greu de controlat sunt emotiile, nu actiunile. De fapt, durerea pe care o resimtim atunci cand impunem restrictii de orice fel este una psihologica, nu fizica.

Prin crearea unui sistem care sa aiba pe primul plan satisfacerea emotionala, orice va veti propune va fi un succes. Primele schimbari pe care trebuie sa le faceti sunt menite, in primul rand, sa va ajute sa va adaptati la noile “reguli” pe care le impuneti, pentru a va atinge scopul. Va prezentam cateva trucuri care va vor ajuta.

Beti apa inainte de masa

Pofta subita de mancare poate fi potolita cu ajutorul unui pahar cu apa. De fiecare data cand vi se face foame, beti un pahar cu apa. E foarte posibil ca de fapt sa va fie sete si sa percepeti gresit nevoia de apa a organismului, acest lucru petrecandu-se frecvent. Un studiu publicat in 2008 in Journal of the American Dietetic Association arata ca persoanele care beau doua pahare de apa cu jumatate de ora inainte de masa mananca cu 13% mai putin, simtindu-se la fel de satule ca persoanele care nu beau apa.

Folositi farfurii mai mici

Folositi farfurii de aperitiv sau de salata, nu farfuriile pentru fel principal. Astfel, veti putea manca cu pana la 40% mai putin decat in mod normal, creierul fiind pacalit de faptul ca farfuria este plina si transmitand semnale usor eronate, privind gradul de satietate.

Nu mancati niciodata direct din oala sau de pe platou

Atunci cand serviti o gustare, masurati o singura portie intr-un bol sau pe o farfurie, ori intr-o punga, daca e pentru serviciu. Mancati intotdeauna din farfurie, pentru a nu exista tentatia de a “fura” inca o inghititura. Atunci cand aveti la dispozitie autoservire sau bufet suedez, faceti-va un calcul si nu depasiti o portie normala, oricat de mare ar fi tentatia sa “realimentati” farfuria.

Guma de mestecat mereu la indemana

Daca va simtiti infometat si nu aveti nicio gustare sanatoasa la indemana, mestecati o pastile de guma fara zahar. Aceasta are doar 5 calorii si va ajuta sa rezistati o vreme, pana se face ora mesei sau reusiti sa gasiti o gustare care nu va pericliteaza silueta sau dieta.

Tineti capul sus

Nu lasati o abatere de la dieta sa va demoralizeze. Daca s-a intamplat, s-a intamplat. Important e sa nu devina obicei. Urmatoarea masa sau urmatoarea zi e oportunitatea perfecta de a reveni la programul normal. Nu va dati batuti din cauza unui moment de slabiciune.

Surse: aici.