Sarea de Himalaya, detoxifiant naturalAlimente

Sarea este un nutrient esential de care organismul are nevoie pentru a transporta nutrientii in si din celule, pentru a regla tensiunea, a participa la schimbul de ioni si in cate si mai cate alte activitati vitale. Oricum, nu toate sarurile sunt la fel.

Sarea de masa (NaCl), care a fost golita de toate mineralele, cu exceptia sodiului si a clorului, nu va avea acelasi impact biologic pozitiv asupra organsmului uman ca, de exemplu, o sare nerafinata, ce se mandreste cu un profil mineral deosebit.

Unul din cele mai nutritive tipuri de sare pe care il putem utiliza este sarea de Himalaya, care s-a format pe parcursul a milioane de ani in muntii cu acelasi nume. Aceasta sare este atat de bogata in macrominerale incat are culoarea roz.

De ce sa aleg sarea de Himalaya?

Principalul atu pe care il are aceasta sare este concentratia de minerale. Potrivit unei analize efectuate de The Midow, sarea de Himalaya contine 84 de minerale, electroliti si elemente, in conditiile in care Sistemul periodic numara 118 elemente chimice, dintre care 90 se gasesc in stare naturala (doua lichide, 11 gaze si 77 solide), iar alte 28 sunt artificiale.

Adaugand sarea de Himalaya dietei zilnice va imbunatatiti sau corectati orice deficienta de minerale ati avea. In cantitati semnificative, sarea roz contine iod, magneziu, zinc, fier si calciu, cinci dintre mineralele care apar cel mai des ca fiind deficitare in analizele de rutina. Deficienta de iod este destul de grava, mai ales ca acest mineral joaca un rol extrem de important in functionarea metabolismului si, mai ales, a glandei tiroide.

Continutul de sodiu

Nu surprinde pe nimeni ca sarea de Himalaya este bogata in sodiu. Desi mineralul are o reputatie destul de proasta, din cauza asocierii cu alimentele procesate, in starea sa neprocesata este chiar necesar corpului uman. Ajuta la reglarea volumului de sange si la reglarea presiunii arteriale, ajuta la controlul contractiilor musculare, asigura buna functionare a inimii. Doza zilnica recomandata de sodiu este de intre 1500 si 2300 miligrame, in functie de sex si varsta. O linrita de sare de Himalaya contine 400 de miligrame.

Detoxifierea

Desi, in mod traditional, sarea este folosita pentru a sara si potenta gustul mancarurilor, nu exista sare mai potrivita pentru detoxifierea externa. Profilul mineral o recomanda de exemplu, pentru baie. Mineralele si ionii negativi patrund prin piele, producand o curatare profunda, iar efectele detoxifierii resimtindu-se ore bune dupa baie. Efectul este, de asemenea, unul de intinerire si revigorare. De asemenea, sarea are un efect pozitiv si asupra aerului. Nu degeaba lampile de sare sunt facute din blocuri de sare de Himalaya. Ionii negativi ii neutralizeaza pe cei pozitivi si curata aerul de poluanti.

Cateva sfaturi

Sarea de Himalaya poate fi cumparata de pe internet, din magazinele naturiste si, mai nou, si din cateva hipermarketuri. O gasiti sub forma de sare fina sau grunjoasa, insa e recomandat sa utilizati pentru mancare prima varianta, fiind mai usor de incorporat in preparate.
Atunci cand cumparati sare de Himalaya, uitati-va si la culoare. Cea originala, pura, este roz. Cu cat e mai intensa e culoarea, cu atat e mai bogata in minerale.
Cititi eticheta. Singurul ingredient mentionat trebuie sa fie sare de Himalaya, nimic altceva.
De pe internet puteti cumpara si blocuri de sare, pe care le puteti folosi pentru a gati sau servi pe ele, dar si in scop decorativ.

Surse: aici, aici si aici