Sare de mare sau sare de masa?Alimente

Diferenta dintre sarea de mare obtinuta artizanal si sarea de masa era foarte frumos subliniata de catre un pasionat de nutritie si gastronomie ca diferenta dintre o bucata de mozzarela proaspata, de calitate si branza topita la baton.

Sarea de masa este procesata industrial si se obtine NaCl aproape pur. Totusi, in majoritatea tipurilor de sare de masa se adauga antiaglomeranti, inalbitori sau alte substante.

Felul in care este obtinuta sarea este, totusi, mai important decat daca provine din ocean sau nu. E obtinuta artizanal, prelucrata manual, sau e extrasa de marile companii? E bogata in minerale si fiecare grunj are o forma unica sau toate clistalele arata la fel si au gust de acid de baterie?

Sarea artizanala

Din nefericire, majoritatea tipurilor de sare pe care le intalnim in magazinele alimentare sunt la fel si fac parte din cea de-a doua categorie. Sarea obtinuta industrial e aproape clorura de natriu pura, in proportie de 99,7%. Aceasta proportie e aproape aceeasi la toti producatorii de sare industriala, chiar daca e sare de masa sau de mare

In alte conditii, am opta pentru minerale cat mai pure, dar cand vine vorba de sare, cea industriala e aproape pura deoarece este folosita cu precadere in industria chimica. NaCl pur e folosit pentru o multitudine de ramuri, de la textile si inalbitori, pana la hartie sau aluminiu.

Sarea produsa artizanal are o varietate larga de minerale in compozitie, iar structura cristalelor e foarte diferita. In loc de maximizarea puritatii, artizanii maximizeaza gustul. Producatorii industriali extrag clorura de sodiu din apa de mare si pompeaza inapoi restul. Producatorii artizanali, din contra. Multe minerale, precum magneziul si potasiul, se cristalizeaza impreuna cu sarea, imbogatind aroma si gustul produsului final.

Cristalele de sare de mare obtinute de producatorii ce folosesc metode artizanale au o varietate bogata de forme si marimi, fapt ce are un impact important asupra mancarurilor. Unele cristale sunt uscare si foarte subtiri, altele sunt umede si mai grele. Structura cristalelor regleaza cantitatea de sare care ajunge pe limba si ritmul in care se dizolva.

Cand vi se termina sarea din bucatarie si trebuie sa va refaceti stocul, mergeti la un magazin cu produse naturiste si cautati sare de mare obtinuta artizanal. Veti sesiza curand diferenta intre tipurile de sare.

Surse: aici si aici