Salata de fructe anti-balonareNutritie sanatoasa

Fructele reprezinta o sursa incontestabila de vitamine si minerale. Dar cand trebuie ele consumate? Cate un fruct pe rand sau impreuna? Fructele nu fermenteaza si baloneaza?

Cu atat de multe informatii care vin din toate partile, unele din surse certificate, altele de la persoane care nu au studii de specialitate sau macar cunostinte solide, nu mai stim ce sa credem.

Specialistii ne arata ca exista combinatii de fructe care ne ajuta sa scapam de balonare sau chiar o impiedica.

Ce ar trebui sa contina o astfel de salata?

Papaya

Acest fruct tropical contine enzima numita papaina, care ajuta la descompunerea alimentelor, in special a proteinelor, si imbunatateste digestia.

Atunci cand sistemul digestiv functioneaza corect, nu va confruntati cu gaze, flatulente sau constipatie. In plus, papaina este un diuretic care ajuta la eliminarea surplusului de lichide din organism, implicit la retentia de apa.

Ananas

Acest fruct la fel de exotic este o sursa de bromelaina, o enzima care descompune proteinele complexe, mai greu de digerat. Consumul de ananas ajuta la reducerea gazelor, implicit la scaderea in volum a abdomenului.

Banana

Un fruct indragit mai ales de copii, insa asociat cu "dulce" si "carbohidrati", neinclus in diete. Consumate cu moderatie, bananele ajuta la debalonare datorita continutului ridicat de potasiu, un mineral care elimina excesul de apa din organism. 

Consumul de banane este recomandat mai ales in perioadele in care se mananca sarat, stiindu-se ca sarea provoaca retentia de apa in organism.

Pepene galben

In majoritatea diagramelor cu fructe si asocierile acestora, pepenele galben face parte dintr-o categorie aparte, alaturi de cel rosu - nu se asociaza cu alte alimente.

Cand vine vorba de ajutor in cazurile de balonare, aceasta asociere este benefica, pepenele galben avand un continut ridicat de apa si potasiu. 

Avocado

Da, avocado este un fruct, desi este des intalnit in bucataria sud-americana in diverse combinatii, in special cu legume. Are multe grasimi sanatoase si are rolul de a ajuta la absorbtia vitaminelor si mineralelor cu care contribuie celelalte fructe la aceasta salata.

Fructe de padure

Au un continut redus de zahar, un continut redus de calorii si aduc un plus de gust, aroma, texturi si savoare.

Salata de fructe ideala pentru debalonare? Papaya, ananas, banane si pepene galben, avocado, fructe de padure.

 

 

Surse: aici.