Probleme frecvente in sarcina si rezolvarile lor naturaleSarcina si ingrijirea copilului

Pentru majoritatea femeilor, sarcina este perioada cea mai frumoasa si mai bogata in trairi si stari minunate. Este calatoria spre tine insati si spre adevarata femeie din tine, pe care poate nu ai cunoscut-o pana atunci.  Pana la intalnirea cu Minunea aceea ce se va zamisli din tine, trebuie sa ai grija ca nimic rau sa nu o poata atinge. Esti atenta ce mananci, ce bei, ce respiri, ce stari si emotii ai si, foarte important, ce terapii folosesti pentru a combate diferite disconforturi care uneori pot insoti sarcina.

Dr. Cezarina Matei – medic specialist in medicina de familie ne ofera cateva solutii pentru problemele si disconforturile aparute in sarcina. Solutiile sunt la indemana tuturor, sunt naturale si, cel mai important, sunt eficiente.

Ideal este ca pe parcursul celor 40 de saptamani de sarcina sa nu iei absolut nici un medicament. Dar daca totusi este necesar sa te tratezi, poti folosi  spre exemplu, gemoterapia, care este o terapie blanda, naturala si sigura in perioada de sarcina, neprezentand nici un risc ulterior pentru copil, cu conditia sa ocolesti cateva extracte gemoterapice, contraindicate pe parcursul sarcinii si in perioada  alaptarii: extractele din mladite de Cimisir, de Vasc, cele din seminte de Cais si de Piersica, extractul din amenti de Salcie, amenti de Mesteacan pufos, din amenti de Stejar, cel din mladite de Ienupar - care pot avea o anumita toxicitate asupra dezvoltarii fatului si extractele din muguri de Arin alb si de Arin negru, cu efect de scadere a secretiei lactate.

Sarcina nu este o boala, ci o stare fiziologica speciala, care poate fi insotita de anumite manifestari mai mult sau mai putin neplacute. In primul trimestru de sarcina cel mai frecvent intalnite sunt greturile, varsaturile, somnolenta si iminenta de avort. 

Pentru greturile matinale din primele satamani, precum si pentru varsaturi, se poate utiliza Extractul din muguri de Smochin, cate 2 ml in putina apa de 2 ori pe zi, cu 15 minute inainte de masa.

El poate fi folosit pe tot parcursul sarcinii si pentru alte afectiuni digestive, ca arsuri, epigastralgii, dischinezii gastrice si biliare, dureri abdominale cauzate de stres, avand rol in reglarea secretiei gastrice si in cicatrizarea mucoasei gastrice.

Pentru somnolenta care apare in primele luni de sarcina, se poate folosi Extractul din mladite de Rozmarin, 2 ml in putina apa dimineata, avand efect tonic nervos si hepatic. 
 

Pentru iminenta de avort din primul trimestru de sarcina, foarte eficace este Extractul din mladite de Zmeur, cate 1 ml in putina apa, de 2-3 ori pe zi, sau Extractul din muguri de Mar paduret, pentru persoanele care au un necesar crescut de progesteron.

O patologie ce poate fi intalnita si la femeile insarcinate este cea respiratorie, cauzata de frig, umezeala si virusuri respiratorii. Dintre extractele gemoterapice, cele mai indicate in virozele respiratorii si in guturai sunt cel din muguri de Coacaz  negru, ca antiinflamator si antipiretic natural, impreuna cu Extractul de mladite de Maces, cel din muguri de Carpen,  ca reglator al echilibrului mucoasei respiratorii la nivelul rinofaringelui si sinusurilor, precum si ca un excelent antitusiv  si Extractul din muguri de Mesteacan, cu rol de drenor al secretiilor.  Se administreaza cate  2 ml in putina apa, cu 15 minute inainte de masa, timp de o saptamana.

Pe masura ce sarcina avanseaza, pot sa apara o serie de simptome neplacute,  cum ar fi constipatie, hemoroizi, edeme gambiere, accentuarea varicelor, infectii urinare. 
Pentru prevenirea si tratarea constipatiei, pe langa o dieta bogata in fructe, legume si cereale integrale si o hidratare corespunzatoare, putem beneficia de ajutorul Extractului din mladite de Merisor, care este reglator al tranzitului intestinal si al florei intestinale si care poate fi administrat si pe perioade mai lungi, de 2 - 3 luni. 
Neplacerile cauzate de hemoroizi si varice pot fi evitate utilizand Polygemma 6 -Varice si hemoroizi - o combinatie de extracte gemoterapice din muguri de Castan comestibil si Castan salbatic, cu rol vasoprotector si efecte decongestionant si drenor venos si limfatic. In cazul edemelor membrelor superioare si inferioare, se poate adauga aceestei formule complexe si Extractul din muguri de Frasin.
O patologie care se poate intalni pe toata perioada sarcinii, dar mai ales in ultimul trimestru, o reprezinta infectiile urinare joase. Combinatia eficienta pentru preventia acestor infectii, cat si pentru tratarea lor, este Polygemma 7 - Cai urinare - ce contine extracte gemoterapice din mladite de Afin, Merisor si Iarba neagra, precum si extract fitoterapic din frunze de Mesteacan argintiu, care impreuna au efect diuretic, antiseptic, antiinflamator ci cicatrizant pe caile urinare.

Cu siguranta, pot exista si alte simptome si patologii particulare care sa apara pe parcursul sarcinii sau afectiuni cronice instalate anterior. Nu ezitati sa cereti sfatul unui medic specializat in gemoterapie, care va poate ajuta cu recomandari de tratament natural cu actiune blanda, dar profunda si eficienta, fara efecte adverse, atat asupra organismului mamei, dar mai ales asupra ingerasului ce se dezvolta linistit si protajat in pantecul acesteia.

Sarcina este perioada in care simtim cel mai mult rezonanta cu natura, pentru ca intr-un singur corp bat doua inimi, una in cantecul celeilalte, este momentul maxim in care constientizam forta vietii si existenta divinitatii, este moemntul in care ne transformam pentru totdeauna din femei in Mame.