Personajele grasute ii fac pe copii sa manance mai multAlaptarea si nutritia copilului

Personajele animate sunt printre primele modele ale copiilor, de la varste din ce in ce mai fragede. Adesea, copilasii ajung sa se identifice cu idolii lor si ar dori sa le preia din puteri sau trasaturi, pe langa costumatii.

Pisici grasute, catei lenesi, bureti de mare vorbitori, stelute de mare obeze, masini sau avioane timide, supereroi, toate aceste personaje pe care copiii le privesc si le admira le si influenteaza comportamentul.

Iar personajele grasute ii pot determina pe copii sa manance mai mult decat le trebuie, conform unui studiu desfasurat de o echipa de la Universitatea din Colorado. Cercetatorii au aratat ca micutii care privesc un personaj grasut sunt predispusi la a manca de cel putin de doua ori mai mult decat cei care se uita la un personaj slabut. Alimentele preferate sunt cele de tip junkfood, adica alimente nesanatoase.

Rezultatele studiului au fost o surpriza pentru cercetatori. "Nu stiam sigur daca personajele animate au o asemenea influenta asupra comportamentului uman. Am studiat mai ales influenta asupra copiilor a acestor personaje", sustine Margaret Campbell, conducatorul studiului.

Echipa a selectat o serie de personaje despre care banuiau ca ar putea influenta comportamentul, tipologii urmarite adesea de copii. Dar si de adulti. "Astfel de personaje pot influenta comportamentul. De exemplu, daca ne gandim la un personaj in varsta, care merge incet, si noi incetinim pasul", considera Margaret Campbell. "Analog, in societatea noastra exista un stereotip - persoana supraponderala despre care se considera ca mananca nesanatos, alimente bogate in calorii si sarace in nutrienti", completeaza cercetatoarea.

In cadrul primului experiment, 60 de copii au fost rugati sa acorde note unei imprimante in functie de calitatea imaginilor imprimate. Jumatate dintre ei au privit imagini cu personaje grasute, jumatate cu personaje slabute.

La sfarsit, copiii au fost serviti cu bomboane. Cei care au privit imaginile cu personajele supraponderale au luat, in medie, 3.8 bomboane. Cei care au privit personajele subponderale au luat 1.55 bomboane.

 

Surse: aici, aici si aici.