Pentru silueta, obiceiuri noiCum slabesc sanatos?

Obiceiurile sunt formate in timp, uneori fara sa depunem niciun efort sau fara sa realizam. Dupa ce prind radacina, aceste obiceiuri par sa aiba un soi de viata a lor, fiind respectate, chiar daca nu aduc niciun beneficiu. Sau din contra. Daca incepeti sa schimbati din obiceiuri, mai ales din cele nesanatoase, veti avea de castigat pe mai multe planuri. Un prim pas ar fi sa nominalizati tabieturile si sa va ganditi la varianta sanatoasa. Si nu amanati prea mult momentul micilor schimbari.

Chiar incepand de azi transformati un obicei vechi si nu tocmai sanatos intr-unul care sa va ajute.

Obicei vechi – Va uitati prea mult la TV
Obicei nou – Faceti o lista de prioritati si vedeti ce va intereseaza cu adevarat din programele urmarite. Daca toate sunt educative si nu vreti sa va lipsiti de ele, macar ridicati-va de pe canapea si faceti cateva activitati usoare sau chiar exercitii, in timp ce priviti sau in pauzele publicitare.

Obicei vechi – Urcati si coborati cu liftul
Obicei nou – Mergeti pe scari, ori de cate ori aveti posibilitatea. Daca stati sau lucrati la etaje superioare, nu trebuie sa faceti acte de eroism si sa urcati din prima zi 10 etaje. Mergeti pe scari cat puteti, apoi luati liftul. La fel si la coborare.

Obicei vechi – Oriunde cu masina
Obicei nou – De multe ori se intampla sa faceti economie de combustibil, timp sau chiar bani, daca mergeti pe jos sau cu mijloacele de transport in comun la serviciu, cumparaturi sau la prieteni. Puteti lua bicicleta in plimbari, puteti merge pe jos pana la statie apoi cu tramvaiul, troleibusul sau metroul pana la destinatie. Important e sa faceti mai multa miscare, nu sa “ardeti gazul” in cautarea unui loc de parcare.

Obicei vechi – Faceti aceleasi lucruri, in aceeasi ordine, mereu
Obicei nou – Cautati noi hobby-uri sau pasiuni, incercati mai multe activitati pentru a vedea ce va starneste interesul. Incercati sa aveti cate o activitate noua in fiecare saptamana, ca sa rupeti rutina.

Obicei vechi – Ignorarea programului, sedentarismul si plictiseala – tolerate si acceptate
Obicei nou – Adaptati programul posibilitatilor, insa urmati fiecare item. Astfel, veti avea mai putin timp pentru a va plictisi. Includeti si activitati care sa va solicite din punct de vedere fizic.

Obicei vechi – Sa apelati la mancare in momentele de anxietate, plictiseala, suparare sau chiar bucurie
Obicei nou – Cautati o forma de relaxare (tai chi, meditatie, yoga) care sa fie o alternativa pozitiva la mancatul emotional.

Obicei vechi – Sa spuneti “nu pot”, fara a va gandi macar la posibile solutii.
Obicei nou – Spuneti de fiecare data cand sunteti in fata unei provocari “pot”, chiar daca aveti indoieli. Cu timpul, va veti convinge de forta si resursele interioare.

 

Sursa: aici.