Ce poti face cu un castravete?
04.02.2015
Un show din marea Britanie, "Trust Me, I'm a Doctor" (Ai incredere in mine, sunt medic) a facut o serie de cercetari care au scos la iveala faptul ca procesul de reincalzire al pastelor fainoase transforma carbohidratii intr-un "amidon rezistent" care, spre deosebire de zaharuri, reduce nivelul de glucoza din sange si ajuta organismul sa se simta satul pentru mai mult timp.
Experimentul a demonstrat ca etapele necesare pentru a transforma pastele intr-o masa mai sanatoasa sunt: gatire, racire, reincalzire. Sa fie oare chiar atat de simplu? Sa racim si sa reincalzim pastele, apoi sa uitam de carbohidratii continuti pe veci? Nutritionistul Madelyn Fernstrom vine cu o serie de lamuriri.
Experimentul realizat in cadrul spectacolului a constat in masurarea nivelului glicemiei a noua subiecti dupa ce au consumat o serie de alimente, si s-a constatat ca acesta a fost mai scazut dupa consumul de paste reincalzite. Testarea acestor persoane, care nu sunt un esantion reprezentativ pentru populatie, este insuficienta pentru a obtine rezultate statistice valide. "Noua persoane nu inseamna un studiu, nu pot fi luate in calcul aceste rezultate", e de parere Fernstrom.
Conceptul de "amidon rezistent" nu este nou. "Acest component alimentar este cunoscut si poate fi clasificat ca un tip de fibra alimentara. Se gaseste in multe alimente, inclusiv in pastele gatite", precizeaza Fernstrom. Micul studiu a aratat ca racirea si reincalzirea face pasta mai rezistenta la enzimele din stomac care descompun carbohidratii si elibereaza glucoza. Astfel, la cei care au consumat pastele astfel preparate nu a crescut nivelul glicemiei.
Amidonul rezistent este un tip de carbohidrat greu digerabil, care ofera senzatie de plenitudine si ajuta la arderea grasimilor. Studiile arata ca amidonul rezistent poate ajuta la reducerea poftelor alimentare, la echilibrarea nivelului de zahar din sange si stimuleaza metabolismul. Iubitorii de carbohidrati pot urma o dieta care sa nu excluda nicio grupa de alimente, cele recomandate fiind cele naturale, neprocesate si bogate in substante nutritive. Exemplele includ banane, fasole, linte, fulgi de ovaz si orez brun. Aproximativ un sfert din fiecare masa principala trebuie sa reprezinte unul dintre acesti carbohidrati mentionati, restul mesei trebuie sa fie compusa din carne macra, lactate cu continut scazut de grasimi, fructe si legume.
O portie de paste, ramane cu acelasi numar de calorii, aproximativ 200, chiar daca acestea sunt proaspete sau reincalzite. Doar calitatea amidonului se modifica, nu si numarul caloriilor.
Concluzie: Pastele sunt paste, chiar daca acest mic artificiu ne face sa credem ca ar putea deveni o masa completa si sanatoasa. Reincalzirea nu este o solutie miraculoasa, iar pastele nu trebuie sa devina un stil de viata. "Moderatia este cuvantul cheie. Fii un consumator moderat, limiteaza-te la o portie si contorizeaza numarul total de calorii, si pe cel al pastelor, si pe cel al sosurilor. Nu exista nicio formula magica si nicio dieta de slabire bazata pe paste", concluzioneaza si Fernstrom.