Particularitati nutritionale in timpul alaptariiAlaptarea si nutritia copilului

Dupa sarcina, perioada in care majoritatea femeilor fac excese alimentare, mananca "pentru doi", renunta la anumite produse si sunt tentate de alimentele nesanatoase, nasterea si perioada alaptarii vin cu dorinta de a slabi cat mai repede.

Ce sa manance, cat sa manance?

Femeile care alapteaza trebuie sa-si asigure nevoile nutritionale printr-o dieta echilibrata, preferabila suplimentelor nutritionale. Dozele zilnice recomandate sunt mai mari pentru majoritatea nutrientilor decat cele din sarcina, cu exceptia calciului, vitaminei D si fosforului. Mamele care au diete restrictive (vegetarienele) au insa adesea nevoie de suplimente pentru a-si asigura nivelul optim de nutrienti.

Necesarul energetic - se recomanda o crestere a consumului caloric cu 500 kcal/zi. Desi consumul energetic necesar producerii laptelui matern este mai mare, rezervele de energie stocate sub forma de tesut adipos in timpul sarcinii vor fi mobilizate, ajutand la revenirea la greutatea din perioada pregestationala. O usoara  restrictie calorica ar putea accelera pierderea in greutate dar, ca si perioada sarcinii, lactatia nu e o perioada  pentru cure de slabire.

Cele 500 de calorii pe care o mama care alapteaza nu inseamna foarte mult. O felie de paine integrala cu o lingura de unt vegetal, o banana sau un mar si 300 de grame de iaurt semidegresat.

Femeile care alapteaza pierd aproximativ 0,5-1 kg pe luna. Se recomanda insa sa nu existe o scadere mai mare de 2 kg pe luna.

Iar pierderea in greutate suplimentara, in cazul in care in sarcina s-au facut excese si s-au acumulat peste 20 de kilograme, se poate face din asocieri, nu din cantitatea de mancare.

Necesarul de macronutrienti este similar femeilor negravide, cu exceptia necesarului de proteine, care creste in perioada lactatiei.

Necesarul de proteine – fata de aportul de 50 g/zi proteine recomandat femeilor negravide se recomanda  in perioada lactatiei o crestere cu 15 g a aportului zilnic de proteine.

Necesarul de carbohidrati si lipide – nu exista recomandari speciale pentru consumul de glucide si lipide pe parcursul lactatiei, o dieta care asigura15-30% din necesarul energetic sub forma de lipide si 50-60% sub forma de glucide fiind considerata adecvata. Se considera important tipul de acizi grasi consumati, care se pare ca  influenteaza tipul de acizi grasi secretati in laptele matern. Acidul linolenic si derivatii acestuia acidul docosahexaenoic si eicosapentaenoic joaca un rol important in dezvoltarea sistemului nervos central si a retinei.

Vitamine si minerale – cantitatea de calciu secretata in laptele matern este de 210 mg/zi. Se recomanda cresterea aportului de calciu in lactatia prelungita, observandu-se o reducere a densitatii osoase in relatie cu volumul laptelui matern. Densitatea osoasa este rapid restaurata dupa intreruperea lactatiei si nu exista dovezi privind cresterea riscului pentru osteoporoza in perioada postmenopauzala. Datele actuale nu indica o crestere a necesarului de vitamina D in timpul lactatiei. Suplimentarea cu 10 μg/zi este necesara in cazul femeilor care evita consumul de produse lactate, oua si peste, ca si pentru cele cu expunere limitata la soare.

Vitamina A nu necesita suplimentare in tarile dezvoltate. In zonele cunoscute cu deficiente nutritionale ale vitaminei A este necesara suplimentarea (dozele recomandate variaza intre 800-1300 UI/zi), cu precautiile legate de efectele teratogene ale dozelor mari.

Vitaminele hidrosolubile din laptele matern sunt legate de aportul nutritional al mamei, raspunzand rapid la suplimentarea acestora in dieta.  

Nivelul piridoxinei si al vitaminelor A, D si B12 din lapte sunt cele mai expuse la scadere in cazul deficientelor nutritionale materne.  

Nivelul folatului din laptele matern este relativ constant, fiind estimat la 85 μg/l. Se recomanda o suplimentare a aportului matern cu 100 μg echivalenti folati pe zi.  

In general mamele care alapteaza sunt considerate ca avand risc mare pentru deficiente nutritionale si energetice. O atentie speciala trebuie acordata:
- vegetarienelor;
- femeilor care tin cure de slabire;
- femeilor care nu consuma produse lactate;
- femeilor cu venituri reduse.

Femeile cu obiceiuri alimentare restrictive, cum sunt vegetarienele, trebuie sa primeasca consiliere nutritionala adecvata. Nu exista motive pentru a descuraja alimentarea la san la aceste femei, nevoile suplimentare la aceasta categorie de persoane fiind sustinute prin suplimente nutritionale.

 

 

Surse: aici si aici.