Olandezii mananca cel mai bineStiri

Care tara are cea mai buna mancare? Olanda e pe primul loc, pe cand Statele Unite nici macar nu intra in top 20. Olanda este tara unde se mananca cel mai bine, conform unui studiu ale carui rezultate au fost publicate recent. Oxfam International, o organizatie non-profit, a lansat “Good Enough to Eat Index”, un studiu ce analizeaza disponibilitatea, calitatea si pretul alimentelor in 125 de tari.

Cu mici exceptii, primele 20 de tari din top sunt din Europa, iar ultimele 30 sunt tari africane, plus Laos, Bangladesh, Pakistan si India.

Organizatia care a comandat studiul cere reformarea modalitatilor de producere si distribuire a alimentelor pe glob, astfel incat sa se corecteze situatia actuala, cand una din opt persoane nu are ce manca, desi mancare exista pentru toata lumea. Studiul s-a axat pe trei criterii principale, calitatea alimentelor, puterea de cumparare si disponibilitatea si valoarea nutritionala a dietei.

Cercetatorii au constatat ca indiferent daca oamenii au mancare la dispozitie, au posibilitati financiare sa o cumpere, mancarea este de calitate, tot exista un procent mare de populatie cu boli ce tin de alimentatie.

Olandezii sunt pe prima pozitie deoarece au preturi mici la mancare, un procent mic de diabetici si diversitate nutritionala. Totusi, in Olanda o cincime din locuitori au indicele masei corporale (IMC) peste 30, cand normalul este intre 18 si 25.

Ciadul este pe ultimul loc, mancarea fiind saraca din punct de vedere nutritiv, este scumpa, iar conditiile de preparare nu sunt igienice.

Mancarea de cea mai buna calitate se gaseste in Islanda, in timp ce in Madagascar e cea mai proasta. Cea mai mare rata de obezi e in Arabia Saudita, Kuweit fiind tara cu cel mai mare procent de bolnavi. In Bangladesh, Nepal si Etiopia sunt cei mai putini obezi.

In Burundi, 67% din populatie este subnutrita, iar 35% dintre copii sunt sub greutatea normala. In Yemen sunt cele mai numeroase si grave cazuri de malnutritie, India si Madagascar fiind la un pas in spate.

Tot in India este si cea mai ridicata rata de copii sub greutate – 44%. In contrast, in Arabia Saudita, 18% dintre locuitori sunt diabetici si o treime sunt obezi.

Kuweit are cea mai mare rata de obezi, 42%. In SUA si Egipt o treime din populatie este obeza.

Top 10 tari in care se mananca bine

 1. Olanda
 2. Franta
 3. Elvetia
 4. Danemarca
 5. Suedia
 6. Austria
 7. Belgia
 8. Irlanda
 9. Italia
 10. Portugalia

La polul opus, tarile unde se mananca cel mai prost. Cu o exceptie, sunt tari din Africa sub-sahariana.

 1. Ciad
 2. Angola
 3. Ethiopia
 4. Madagascar
 5. Yemen
 6. Niger
 7. Burundi
 8. Mozambic
 9. Zimbabwe
 10. Sierra Leone

Surse: aici si aici