Oboseala scolaruluiSarcina si ingrijirea copilului

Incepand cu varsta gradinitei si mai accentuat odata cu intrarea la scoala, ne confruntam cu un simptom deloc banal si cu consecinte importante: oboseala scolarului. E suficient sa aruncam o privire peste manualele scolare pentru a intelege cu cat de multa si complexa informatie se confrunta copilul. In timp, pot sa apara epuizarea mentala, intelectuala si, la fel de importanta, epuizarea emotionala. Iar acestea pot conduce spre simptome fizice: imunitate scazuta, infectii frecvente, cefalee etc. Iar de aici se poate ajunge la lucruri mai grave: tulburari comportamentale, pe care ca medici, uneori nu mai stim unde sa le incadram si cum sa le tratam: refuzul categoric de a mai merge la scoala, apatie, violenta aparent fara cauza, tristete, lipsa dorintei de a mai face ceva etc. 

Dr. Monica Spinu – medic specialist Medicina de familie ne vorbeste despre oboseala si despre cum trebuie aceasta gestionata.

Un prim pas spre a preveni aceste manifestari este sa identificam rapid si sa tratam oboseala. Iar acest ”tratament” este complex, nu inseamna doar sa dam copiilor medicamente.
In primul rand si obligatoriu trebuie identificata cauza. Cerem prea mult de la copil? Unii retin mai usor, altii mai greu, unii sunt buni la matematica, altii la muzica, unii au talent pentru limbi straine altii pentru practici manuale. Sa fortezi copilul mai mult decat poate, la scoala sau in nenumarate activitati extrascolare, e o grava eroare, sustin psihologii; este premisa viitoarelor tulburari comportamentale si emotionale din viata adolescentului sau adultului de mai tarziu. Scolile beneficiaza de psiholog scolar, cu pregatire in psihologie educationala, consiliere scolara si vocationala si psihopedagogie speciala. Cand simtiti ca scolarul are probleme, apelati la acesti specialisti (sau o puteti face si preventiv, la fel cum crestem imunitatea pentru a preveni racelile).

Epuizarea mentala poate fi benefic influentata de cateva produse gemoterapice cu efect antiastenic si nu numai:

Extractul din muguri de Catina (a nu se confunda cu gemoterapicul din Catina rosie) este un tonic al sistemului nervos, indicat in stari de suprasolicitare fizica si psihica. Nu se administreaza dupa ora 18, pentru a  nu produce insomnie. Creste de asemenea pofta de mancare.

Extractul din muguri de Coacaz negru este indicat la copiii epuizati, frigurosi, cu infectii si/sau alergii dese. (aproape toti avem nevoie de cate o cura cu Coacaz negru; acesta stimuleaza glanda suprarenala, care este frecvent epuizata de stres sau oboseala).

Extractul din seminte de Mesteacan este recomandat in astenie psihica, dificultati de concentrare, imbunatateste memoria, indicat fiind la toate varstele. Nu se administreaza seara.

Extractul din muguri de Stejar (atentie exista si amenti sau ghinde, nu confundati produsele): recomandat in astenii, epuizare, depresie, enurezis nocturn; cereti sfatul specialistului pentru a utiliza acest produs la copil.

Extractul din mladite de Maces are un puternic efect vitaminizant, iar in combinatie cu Coacazul negru poate fi util in durerea de cap.

Extractul din muguri de Tei argintiu este folosit cand exista mult stres, neliniste, nervozitate, agitatie si tulburari de somn. Atentie acest produs se administreaza in doze crescande, incepand cu doze mici! 

Extractul din muguri de Smochin este utilizat atunci cand oboseala sau agitatia se rasfrang si la nivelul stomacului; apar dureri de stomac, agitatie sau ”fluturi” in stomac, mai ales la emotii, asociate cu oboseala, agitatie, tulburari de somn.

La un copil cu oboseala accentuata si care face infectii respiratorii repetate putem asocia: Extract din muguri de Coacaz negru dimineata, Extract din muguri de Catina la pranz, Extract din mladite de Maces seara.

La un copil in perioada tezelor sau examenelor putem asocia: Extrat din seminte de Mesteacan dimineata (+/- la pranz), Extract din mladite de Maces seara.

La un copil agitat, emotiv, cu dureri de stomac, eventual cu somn mai agitat sau care adoarme greu se recomanda: Extract din muguri de Smochin de 1-2 ori pe zi, Extrat din muguri de Tei argintiu seara.

Pentru copiii care nu au probleme (ne dorim sa fie cat mai multi) profilactic putem asocia Extract din muguri de Coacaz negru dimineata, Extract din mladite de Maces la pranz (dupa masa), Extract din muguri de Brad seara (sustine cresterea armonioasa). Sau putem administra cate o cura de unul sau doua gemoterapice o luna, apoi schimbam remediile.

Produsul Polygemma 8 -astenie psiho-fizica si memorie este o combinatie de extracte gemoterapice (seminte de Mesteacan, muguri de Stejar, mladite de Rozmarin) si Ginseng siberian. Poate fi administrat la copilul mai mare, in cure de cate 2 saptamani.

Pe langa acestea, copiii au mare nevoie sa le acordam timp si pentru joaca si timp pentru odihna, de fapt ei sunt in crestere si acest proces necesita energie si timp ca sa exploreze lumea din jur prin propriul fel, nu doar sa ”o invete”; si au de asemena nevoie sa impartaseasca cu noi, adultii, tot ceea ce descopera. Iar cand si noi parintii suntem obositi, stresati, epuizati, putem folosi impreuna cu copiii nostri produsele gemoterapice recomandate mai sus.