Obezii din copilarie sunt obezi pe viataAlaptarea si nutritia copilului

Statisticile arata ca unul din zece copii care incepe ciclul primar este obez, un procent covarsitor din acestia ramanand obezi pe viata.

Timp de cinci ani, cat dureaza ciclul primar (clasa 0 si clasele I-IV), in loc ca numarul copiilor cu probleme de greutate sa scada, acesta creste. La varsta de aproximativ 11 ani, cand termina primul ciclu de invatamant, doi copii din 10 sunt obezi.

Desi statisticile provin din SUA, si in Europa exista aceasta problema stringenta. Centrul National de Obezitate american arata ca populatia adulta nu a inregistrat o crestere statistica, ci stagneaza, insa la copii trendul este ascendent.

Noile cifre, publicare recent, arata ritmul in care iau copiii in greutate. Din cei care au inceput scoala in 2013, 9.5% erau obezi. Situatia e putin mai dificila fata de cei care au inceput in 2012, cand 9.3% erau obezi, dar a scazut procentul copiilor cu probleme de greutate fata de cei care au inceput scoala in 2006, cand 9.9% erau obezi.

La sfarsitul ciclului primar situatia se arata dezastruoasa. Din cei care au terminat in 2014, 19.1% erau obezi. Doar 17.5% erau obezi dintre "absolventii" din 2007.

Tam Fry, purtatorul de cuvant al Centrului National de Obezitate considera "dezastruoasa" tendinta actuala si subliniaza ca, daca nu sunt luate masuri, copiii si adolecentii din ziua de azi vor ajunge obezii adulti ai deceniului viitor.

Daca in SUA statisticile sunt dureroase, nici in Europa nu arata mai bine predictiile. Ministerul Sanatatii din Scotia estomeaza ca in 2030, cu 20 de ani mai devreme decat se aproximase in trecut, jumatate din populatie va putea fi catalogata drept obeza.

Vina pentru aceasta situatie este aruncata si pasata intre sistemul educational, lipsa orelor de sport sau comoditatea de a cere scutire pentru acestea, se da vina pe parinti, se da vina pe alimente. Insa toata lumea e de acord ca sedentarismul, lipsa miscarii este una din cele mai importante.

Cat sport trebuie sa faca copiii?

Ghidurile arata ca un copil cu varsta cuprinsa intre cinci si 18 ani trebuie sa faca minim o ora de miscare in fiecare zi. O ora este minimul, recomandat ar fi ca o ora sa fie efectuate exercitii si inca o ora joaca activa sau alte activitati care sa nu implice sezutul.

Copiii cu varsta sub cinci ani care pot merge trebuie sa fie activi minim trei ore pe zi si se recomanda ca mare parte din joaca sa se desfasoare in aer liber.

 

 

 

Surse: aici si aici.