Nasterea naturala dupa cezariana - mituriSarcina si ingrijirea copilului

Multe femei care au trecut printr-o nastere prin cezariana cred ca e obligatoriu ca urmatoarea nastere sa fie printr-o alta interventie chirurgicala. Presiunea din jur joaca un rol important asupra femeilor, mai ales asupra celor gravide, atunci cand trebuie sa ia decizii. In SUA, 92% dintre femeile care au nascut o data prin cezariana nasc la fel si urmatorul copil, desi majoritatea ar putea naste natural, fara complicatii. Intre mituri si ceea ce se intampla de fapt exista o linie foarte clara.

Potrivit Institutului National de Sanatate american, nasterea vaginala dupa cezariana (NVDC) “este o alegere rezonabila si si sigura pentru majoritatea femeilor care au trecut printr-o cezariana”. Colegiul Obstetricienilor si Ginecologilor Americani precizeaza ca majoritatea femeilor cu o cezariana si o parte dintre cele cu doua pot naste natural.

Va prezentam cateva mituri care fac ca foarte multi bebelusi sa vina pe lume prin cezariana, desi aceasta nu este necesara.

Nasterea vaginala dupa cezariana are un risc de 60-70% de ruptura uterina

Riscul unei rupturi uterine la inciziile joase, pe linia bikinilor, este de aproximativ 0.5-1%, depinzand de anumiti factori. Riscul aparitiei complicatiilor la o femeie care naste pentru prima data natural este acelasi cu al uneia care naste natural dupa o cezariana, in ceea ce priveste ruptura uterina si aproximativ acelasi cand vine vorba de distocie de umar, desprindere de placenta sau prolaps de cordon ombilical.

Spitalele nu practica NVDC deoarece este complicat si nu pot gestiona eventualele complicatii

Majoritatea spitalelor cu sectii de obstetrica-ginecologie au protocoale si sunt pregatite pentru a face fata urgentelor obstetricale. Asa cum cadrele medicale sunt pregatite sa intervina in cazul unor urgente ce pot sa apara la mamele care nasc pentru prima data, inclusiv pentru rupturile de col uterin, sunt la fel de pregatite sa intervina si pentru NVDC.

In cazul NVDC este obligatorie epidurala, pentru cazul in care se ajunge la cezariana/ este interzisa epidurala, pentru a nu ascunde durerile rupturii de col uterin
Anestezia epidurala poate fi utilizata in cadrun nasterilor vaginale dupa cezariana si exista dovezi solide ca nu mascheaza durerile provocate de o ruptura de col uterin. Doar 26% dintre femeile care sufera o astfel de ruptura au dureri abdominale, deci durerea nu este un simptom suficient, pe care medicii sa se poata baza.

Exista un risc de 25% ca mama sau bebelusul sa moara

Riscul mortalitatii maternale este foarte scazut indiferent daca mama planuieste sa nasca natural dupa cezariana, (0.0038%) sau repeta operatia de cezariana (0.0134%). Statisticile, limitate, sugereaza un risc de 2.8-6.2% de mortalitate infantila in cazul unei rupturi de col uterin.

Complicatii mai serioase sunt mai frecvente in cazul mamelor care au avut mai mult de o operatie de cezariana. Aceste complicatii include anormalitati placentare, cum ar fi placenta Accreta, care poarta un risc de mortalitate infantila de 7%  si o rata de 71% de histerectomie. Dupa doua cezariene, riscul de placenta Accreta este de 0.57% si este similar cu riscul de ruptura de col uterin in cazul nasterii vaginale dupa o cezariana.

Nasterea vaginala dupa cezariana este interzisa

Nasterea vaginala dupa cezariana nu este interzisa. Nu exista niciun act normativ care sa interzica nasterea, in nicio conditie.

NVDC nu trebuie si nu poate fi indusa

Atunci cand apare o complicatie in cazul mamei sau al bebelusului care necesita venirea pe lume mai rapida a acestuia, dar nu mai urgenta de 10 minute, inducerea nasterii poate fi diferenta dintre o nastere naturala si o noua cezariana. Administrarea substantelor care provoaca sau grabesc nasterea sunt o optiune si in cazul NVDC.

Spitalele care nu au anestezist 24/7 nu pot asista NVDC

Exista si spitale, in special in orase mici, care asista astfel de nasteri. Totusi, este recomandat sa va adresati unui spital care sa asigure asistenta medicala de specialitate si care sa aiba si anestezist, pentru orice eventualitate.

Daca spitalul nu isi asuma responsabilitatea pentru NVDC, trebuie sa faceti inca o cezariana

Fiecare femeie are dreptul de a alege cum sa isi aduca pe lume copilul. Puteti oricand sa schimbati medicul sau spitalul. Daca nu exista o situatie medicala care sa puna in pericol mama sau bebelusul, nu este nevoie de cezariana.

Exista atat riscuri, cat si beneficii, atat in cazul nasterii naturale dupa cezariana, cat si la repetarea interventiei chirurgicale. Cel mai important este ca mama sa poata alege, sa ia decizia in cunostinta de cauza, fara constrangeri.

*statisticile sunt valabile pentru SUA.

Surse: aici, aici, aici, aici si aici.