Mirosul de bebelus nou-nascut creeaza dependenta. La propriuIngrijire pentru ea si el

Pentru femei, mirosul unui bebelus nou-nascut creeaza in organism acelasi efect pe care il au drogurile asupra unui narcoman. S-a demonstrat stiintific de catre o echipa de cercetatori de la Universitatea din Montreal.

 

Mirosul puiutilor de om are un efect extraordinar asupra centrilor nervosi, efect pe care nu au reusit sa-l descopere la niciun alt miros. Iar in cazul mamelor, dar si al altor femei, nivelul de dopamina inregistrat este urias. Iar reactia este foarte puternica, chiar daca bebelusul nu este de fata. 

 

“Cand mamele au mirosit pentru prima data bebelusii, un circuit neurologic al recompensei s-a activat. La alte persoane acest circuit se activeaza, de exemplu, atunci cand le este foarte foame si mananca ceva ce le place. Sau la un narcoman aflat in sevraj, atunci cand isi primeste drogul”, sustine Johannes Frasnelli, conducatorul studiului.

 

Frasnelli este profesor de psihologie in Montreal si a colaborat recent cu medici din Suedia si Germania intr-un proiect ce studiaza impactul pe care il au mirosurile asupra creierului.

 

Reactionam la fel atunci cand mirosim un strain, un prieten sau un membru al familiei? Sau un bebelus? Nu.

 

In acest studiu, mirosul de bebelus a fost cel testat. Pijamale pe care micutii le-au purtat intre 24 si 48 de ore au fost inghetate, pentru a li se “capta” mirosul. Testarea s-a facut pe un esantion de 30 de femei, doar jumatate dintre ele mame.

 

Aflate in RMN, acestea au primit jeturi de aer curat, de miros de bebelus si inca un miros. Apoi au fost rugate sa descrie parfumurile. Cel mai des intalnit cuvant a fost “placut”, in timp ce analizele au aratat clar ca toate femeile au reactionat pozitiv la mirosul de bebelus. In cazul mamelor, fata de celelalte persoane de sex feminim care nu au trecut prin experienta maternitatii, indicatorii au ajuns la limita superioara. Frasnelli sustine ca “dragostea de mama” are si o componenta chimica, reactia la miros. “Altfel cum ai putea iubi cu toata fiinta ta un bebelus care urla necontenit si nu te lasa sa dormi noptile”, glumeste psihologul.

 

Acesta nu mai poate contesta "chimia" dintre mama si copil.

Sursa: Frontiers in Psychology