Imunitatea copilului Terapii si remedii din natura

Imunitatea este acea functie a organismului care ne protejeaza pe parcursul vietii de tot ce este strain lui, fie ca este vorba de bacterii, virusi sau fungi, avand astfel un mare rol in mentinerea starii de sanatate.

Dr Simona Nitu – medic pediatru, cu competenta in homeopatie si gemoterapie ne vorbeste despre imunitatea copilului si despre cum ii putem ajuta pe copii sa isi intareasca imunitatea.

"Sistemul imunitar este functional de la nastere, insa nu la capacitate maxima, iar maturizarea lui se face in timp si din acest motiv copiii sunt mult mai predispusi la imbolnaviri: nu pentru ca “au imunitatea scazuta” cum spun multi parinti la consultatie, ci pentru ca in realitate sistemul imun la copii este imatur. Se considera ca pana la varsta de 2 ani copilul are “rezerve” de celule imune de la mama, dupa aceasta varsta incepand sa aiba propriul sau sistem imun, care la copil (fata de adult) este influentat si de prezenta si activitatea timusului, glanda care dupa varsta de 9-10 ani incepe sa involueze. 

Dupa varsta de 2 ani, care coincide cu intrarea copilului in colectivitate, creste riscul de imbolnavire, mai ales la nivelul aparatului respirator.  

                                                          
Zonele afectate in copilarie pot arata sensibilitatile care vor persista si in adolescenta sau la maturitate: zona gatului, cu angine repetate, rinoadenoidite, se vor transforma in sinuzitele adultului, iar bronsitele repetate, posibil se vor transforma in astm bronsic. 

Colectivitatea reprezinta un risc major din mai multe motive: boala este contagioasa pentru ceilalti copii in perioada de incubatie a microbului sau virusului, cand manifestarile clinice sunt putine.

Copilul este izolat in clipa in care apar simptome evidente sau chiar dupa 2-3 zile de la debutul clinic, cand este deja prea tarziu – ceilalti copii, cel mai probabil se vor imbolnavi si ei, ori s-au imbolnavit deja. Dupa perioada de boala urmeaza convalescenta, perioada in care copilul nu este nici bolnav, nici sanatos, dar este slabit si se intoarce din nou in colectivitate, dupa care, in contact cu alt copil care se afla in perioada de incubatie, incepe un alt episod acut, fragilizand si mai mult un sistem imunitar imatur. 

Intarirea imunitara cu extracte gemoterapice

                                                                                     
Din experienta mea de medic pediatru, pot sa spun insa, ca atat homeopatia cat si gemoterapia, m-au ajutat, pe parcursul celor peste 20 de ani de practicare a acestor terapii, sa imbunatatesc starea de sanatate a multor copii in aceste perioade de crestere, cand sunt atat de vulnerabili. Insa, chiar daca am aceasta orientare, nu neg si un renunt la medicatia alopata in situatiile care impun aceasta interventie sau spitalizarea, daca este cazul. 

Dar intotdeauna am grija si in aceste situatii sa ajut organismul sa iasa mai usor din starea de convalescenta, cu o cura cu Extract din muguri de Porumbar, iar apoi sa intaresc imunitatea cu preparate din acei muguri care influenteaza zonele sensibilizate: Brad, Maces, Vita de vie - pentru zona gatului, Coacaz, Carpen si Calin - pentru zona bronsiilor, Arin negru si Nuc - pentru ureche, si altele, caci, din fericire, exista inca multe alte posibilitati la indemana pentru a ajuta un sistem imunitar imatur, cum este cel al copilului, sa se intareasca si sa faca fata imbolnavirilor. 

Acesta este un aspect esential: sa stim ca exista aceasta modalitate de tratament natural si sa o folosim. Marturisesc cu modestie, dar cu mare bucurie, ca printre copiii care lipsesc rar de la gradinita, care sunt activi, sanatosi, foarte multi sunt cei tratati cu astfel de bunatati”.