Iata care sunt alimentele care lupta cu celulele canceroaseAlimente

Inca nu a fost descoperit un aliment sau o substanta care sa iasa mereu invingatoare in lupta cu cancerul, insa exista combinatii care ajuta organismul.

Institutul American de Cercetare a Cancerului ofera constant informatii pretioase despre preventie, tratamente si stilul de viata care ar trebui sa ne fereasca intr-o mai mare masura de nedoritele celule.

Regula de baza, pentru o masa echilibrata, e ca in farfurie sa avem maxim o treime proteine animale si macar doua treimi legume sau vegetale. Aceasta e prima recomandare, cuprinsa in “New American Plate”, un program ce are ca scop sa ii obisnuiasca pe cetateni sa manance alimentele care lupta sau previn aparitia celulelor canceroase.

Culoare

Fructele si legumele sunt bogate in nutrienti care tin piept celulelor canceroase. Cu cat sunt mai colorate, cu atat sunt mai eficiente, mai bogate in nutrienti. Pe langa valoarea nutritiva, acestea mai au un avantaj: ajuta la mentinerea unei greutati corporale in limite normale. Supraponderalii sau obezii sunt mai expusi riscurilor decat persoanele cu greutate normala, mai ales in cazul colonului, esofagului sau rinichilor. Alegeti o varietate cat mai mare de legume de culori diferite, cele mai eficiente fiind cele verde inchis, rosii si portocalii.

Micul dejun

Folatii fac parte din complexul de vitamine B si pot proteja organismul de cancere de colon, rect sau sani. Pot fi consumati din abundenta la micul dejun, masa cea mai recomandata sa contina multe cereale integrale, portocale, capsune si pepene galben.

Alte alimente bogate in folati sunt ouale si sparanghelul, dar si fasolea, semintele de floarea soarelui, frunzele de spanac sau salata romaine. Folatii sunt usor de obtinut din suplimentele alimentare. Insa gradul de absorbtie este mai mare in cazul celor proveniti din alimentatie.

Sariti peste mezeluri

Un sandvis cu cateva felii de sunca sau un hot dog nu au omorat pe nimeni. Doar consumate foarte rar. Pe masura ce eliminati din alimentatie carnurile procesate, precum salamuri, crenvusti, semipreparate tratate cu fel de fel de potentiatori de aroma, conservanti sau alti aditivi, cu multa sare, afumate fortat puteti reduce si riscul unui cancer colorectal sau de stomac.

Rosii

Posesoare ale unor cantitati considerabile de licopen, rosiile cele rosii si-au demonstrat in cadrul mai multor studii puterea si abilitatile de a lupta cu celulele canceroase situate la nivel de prostata, dar si in alte zone. Si rosiile prelucrate, sub forma de suc, bulion, sos sau pasta au acelasi potential.

Ceai

Ceaiul, in special cel verde, este un aliment bogat in antioxidanti si un instrument eficient in lupta cu celulele canceroase. In studiile de laborator, ceaiul verde si-a dovedit calitatile in prevenirea dezvoltarii cancerului de colon, ficat, san si prostata. A avut rezultate foarte bune si in cazul celulelor de la nivelul plamanilor si pielii. 

Struguri

Strugurii si sucul de struguri, in special soiurile negre si rosii, contin resveratrol. Acesta este un antioxidant puternic, cu proprietati antiinflamatorii. Nu exista informatii clare care sa confirma ca un consum constant de struguri si suc de struguri pot preveni aparitia cancerului sau pot elimina celulele canceroase, insa studiile sunt in curs de desfasurare.

Limitarea alcoolului

Cancerul instalat la nivelul gurii, laringelui, gatului, esofagului, la san sau ficat poate avea legatura si cu alcoolul. Tot consumul de alcool creste riscul cancerului de colon si rect. Societatea Americana de Cancer recomanda limitarea consumului de alcool la maxim o portie pentru femei si doua pentru barbati, zilnic – o portie echivaleaza cu o bere, un pahar de vin sau 40 ml de tarie.

Apa 

Apa e mai mult decat cel mai la indemana lichid pentru a potoli setea. Apa actioneaza ca un diluant pentru agentii care ar putea cauza cancerul. Cu cat consumam mai multa apa, cu atat se dilueaza mai mult aceste substante. Bem mai multa apa, urinam mai frecvent si eliminam mai rapid agentii care cauzeaza cancerul. 

Fasole

Fasolea contine o serie de fitochimicale care actioneaza ca un scut pentru celulele vizate de boala. In testele de laborator, aceste substante au incetinit cresterea tumorilor si au impiedicat tumorile sa elibereze substante ce ar putea afecta celulele din apropiere.

Crucifere

Varza, conopida, broccoli, varza de Bruxelles sau kale, membrii familiei cruciferelor se gatesc rapid in wok sau pot fi consumate sub forma de salata. Cu cat sunt mai putin tratate termic, cu atat sunt mai eficiente in prevenirea cancerului de colon, sani, plamani sau cervix.

 

 

Sursa: WebMd, Urban Lifestyle.