Hrana pentru o viata lungaAlimente

Speranta de viata a japonezilor este cea mai ridicata, fiind de peste 80 de ani. In cea mai mare masura, aceasta se datoreaza alimentatiei specifice, usoare si plina de nutrienti.

Care sunt elementele-cheie ale unei alimentatii sanatoase si care sa ne ofere sansa unei vieti lungi?

Antioxidanti

Alimentele bogate in antioxidanti ajuta in lupta impotriva radicalilor liberi - molecule de oxigen instabile care contribuie la procesul de imbatranire.

Antioxidantii se gasesc in fructele si legumele colorate, precum afine, coacaze, rosii, sfecla rosie. Pentru o alimentatie echilibrata si pentru a reduce riscul dezvoltarii unui tip de cancer sau afectiuni cardiace, consumati minim cinci portii de fructe si legume, zilnic.

Ulei de masline

Uleiul de masline este o sursa gustoasa de acizi grasi mononesaturati, care ajuta inclusiv memoria. Un compus al uleiului extravirgin numit oleocantol este un anti-inflamator natural si si are efecte asemanatoare ca si ibuprofenul.

Un studiu efectuat pe oameni a demonstrat ca uleiul de masline extravirgin utilizat in locul altor grasimi in alimentatie creste nivelul HDL (colesterolul bun), care curata grasimile din interiorul vaselor de sange (ateroscleroza).

Fructe de padure

Fructele de padure sunt o sursa importanta de antioxidanti. Capsune, zmeura, fragute, fragi, mure, afine, coacaze, chiar acai, toate sunt pline de polifenoli.

Aceste componente puternice sunt utile in lupta impotriva celulelor canceroase, a bolilor degenerative ale creierului. Polifenolii nu se pierd in procesul de inghet-dezghet, astfel incat si fructele inghetate sunt ideale.

Peste

Salatele cu ton sau somon le pot inlocui cu succes pe cele facute cu alte tipuri de carne. Pestele este un aliment "pentru creier" datorita continutului bogat in DHA si EPA, doi acizi grasi esentiali in dezvoltarea sistemului nervos.

Consumul saptamanal a macar o portie de peste scade riscul dementei, iar acizii grasi omega-3 pot scadea nivelul colesterolului si trigliceridelor.

Leguminoase

Sunt bogate in fibre si ar trebui consumate de 3-4 ori pe saptamana. Fibrele din fasole pot ajuta la scaderea tensiunii arteriale , pot ajuta la normalizarea colesterolului, previn constipatia, ajuta digestia. Sunt satioase, iar o dieta bogata in fibre poate ajuta si la scaderea in greutate. Boabele de fasole contin carbohidrati complecsi, care ajuta la reglarea nivelului glicemiei, aspect important pentru diabetici.

Legume

Legumele contin fibre, fitonutrienti, vitamine si minerale care pot tine bolile la distanta. Legumele de culare inchisa, frunzele verzi sunt pline de vitamina K. Cartofii dulci si morcovii au vitamina A. Studiile arata ca tomatele ar fi utile pentru a tine la distanta cancerul de prostata.

 

 

Surse: aici si aici.