Femeile chiar vorbesc mai mult decat barbatiiMod de viata

Si nu e neaparat din cauza faptului ca au atat de multe de spuc, ci pentru ca au un nivel ridicat de Foxp2, o proteina "responsabila" cu cheful de vorba.

O echipa de cercetatori de la University of Maryland a observat ca soarecii masculi (in cazul rozatoarelor masculii sunt mai "povestitori" - aveau un nivel foarte ridicat al acestei proteine. Era clar ca in cazul oamenilor femeile sunt mai vorbarete si s-a masurat cantitatea de Foxp2, atat la barbati cat si la femei, pe un esantion reprezentativ. 

Un experiment relevant dar care nu ar fi pe placul mamelor a scos la iveala ca soarecii masculi sunt mai plangaciosi si mai verbali de mici. Puiutii de doar 4 zile au fost despartiti de mamele lor si s-a numarat de cate ori a "plans" fiecare. Puiutii masculi au scos sunetele specifice de doua ori mai multe si de intensitate mai mare. Nu e de mirare ca mamele si-au alintat prima data puiutii masculi, atunci cand acestia au fost pusi inapoi in aceeasi cusca cu mama.

In fiecare specie, unul dintre sexe beneficiaza de o cantitate mai mare de Foxp2 secretata de creier, iar la oameni clar ca femeia e beneficiara directa.

O femeie rosteste, in medie, 20.000 de cuvinte pe zi, de trei ori mai multe decat un barbat. Si este demonstrat si ca fetitele au tendinta de a vorbi mai devreme si au un vocabular mai dezvoltat decat baietii, la varste fragede.

 

Sursa: Daily Mail