Febra, aliatul in lupta cu boalaTerapii si remedii din natura

Febra reprezinta cresterea temperaturii corporale peste limta obisnuita a normalului si este determinata de toxinele microbiene, proteinele straine, proteinele proprii, rezultate din distructii celulare (substante numite pirogene). Acesti agenti pirogeni determina comutarea brusca a temperaturii de la  36° - 37° la 38°- 40° C.

Atunci apar raspunsuri neurovegetative care ajuta corpul sa-si creasca temperatura la noua valoare: senzatia de frig - frison, piele rece  din cauza vasoconstrictiei si ,,piele de gaina” prin piloerectie. Din punct de vedere metabolic, apare hiperglicemia, accelerarea ritmului cardiac si respirator. 

In infectii, febra intensifca metabolismul celular creand conditii de desfasurare a activitatii fagocitare, marind eficienta raspunsului imun specific si nespecific. Aceste reactii nu se petrec cu usurinta la temperatura normala a corpului. In cazul in care organismul raspunde la infectie cu o crestere mare a temperaturii, se considera a fi un organism cu o imunitate buna, stiind sa faca fata singur la agentul patogen.

Pentru a ajuta organismul in ,,lupta” lui, este bine sa nu se combata febra cu orice pret. Cele mai eficiente tratamente ale febrei sunt reprezentate de frectiile cu apa si alcool sau apa si otet, la nivelul talpilor, cefei, fruntii, burtii sau a capului, sau aplicarea de prisnite cu prosoape inmuiate in apa calduta, in care sa se infasoare intregul corp si peste care sa se aplice o patura uscata, mentinandu-se aceasta aplicatie timp de 10-15 minute, operatiune repetata de 2-3 ori, pentru a permite transferul de caldura. Este important sa se mareasca aportul de lichide si sa se administreze vitamina C, toate acestea fiind necesare pentru metabolismul leucocitar – o buna reactie a organismului pentru insanatosire.

Gemoterapia propune adiminstrarea a cateva extracte, care fie actioneaza asupra inflamatiei, fie pe stimularea imunitara, fie aduc un aport de vitamina C:
Extractul din scoarta ramurilor tinere de Salcie - cu efect asemanator aspirinei,
Extractul din muguri de Arin negru - cu efect antiiflamator,
Extractul din muguri de Coacaz negru - cu efect antiiflamator, antialergic, stimulent imunitar,
Extractul din mladite de Maces - pentru aportul de vitamina C,  imunostimulator.

Acestea se pot adminstra la intervale de 3-4 ore, cu numarul de picaturi adaptat pentru varsta pacientului, rarindu-se numarul adiminstrarilor in functie de scaderea temperaturii si imbunatatirea starii generale.

Antipireticele de sinteza sunt recomandate in cazul in care temperatura este mai mare de 39° C, in cazul in care exista pericolul convulsiilor febrile, sau la bolnavii cronici cu oraganismul slabit.
Ceea ce este important de retinut este faptul ca febra aparuta la un organism nu trebuie considerata un dusman, ci un aliat impotriva agentului agresor, iar masurile pe care le luam fata de ea pot ajuta un organism sa invinga mai usor boala si sa se refaca mai usor.

Surse: Sanatatea sub control