Efectele secundare ale mancatului sanatosNutritie sanatoasa

Cei care isi doresc o alimentatie sanatoasa si cauta cat mai multe beneficii ale acesteia, pe langa cele evidente, se vor bucura sa auda ca fructele si legumele aduc, pe langa nutrienti, curiozitate, creativitate, atitudine pozitiva, seriozitate si determinare.

Un recent studiu publicat in The British Journal of Health Psychology, la care au participat 405 persoane cu varste cuprinse intre 17 si 25 de ani, a scos la iveala aceste “efecte secundare” ale consumului de fructe si legume.

Timp de doua saptamani, tinerii au tinut un jurnal online. Acestia au notat zilnic cate portii de fructe si legume au consumat, cate dulciuri si cati cartofi prajiti au mancat. De asemenea, au raspuns si la un chestionar in care au declarat cat de angajati, curiosi, creativi, pozitiv sau negativ s-au simtit, precum si cat la suta din telurile zile au fost atinse. In zilele in care respondentii au consumat cantitati mai mari de fructe si legume s-au inregistrat nivele mai mari ale calitatilor pozitive.

Consumul zilnic de fructe si legume s-a situat intre zero si patru portii, insa media a fost de o portie pe zi. Insuficient pentru a studia impactul real. Cercetatorii au admis ca doar au speculat motivele si relatiile intre consum si imbunatatirea dispozitiei, raspunsurile participantilor fiind unele subiective. Atat mestecatul fructelor si legumelor proaspete, cat si nutrientii continuti pot oferi o perspectiva mai buna asupra vietii. Consumul de alimente “impachetate” in vitamina C, antioxidanti, vitamina B pot imbunatati starea de spirit, dar si nutrientii pot ajuta si stimula organismul sa produca chimicale care dau o stare de bine precum dopamina, serotonina sau oxitocina.

Autorii studiului au mentionat ca aceste concluzii nu sunt suficient de puternice pentru a demonstra cum consumul de fructe si legume pot modifica dispozitia, studiul fiind corelational. Totusi, studii anterioare au aratat ca buna dispozitie ii face pe oameni sa manance mai sanatos. Desi mai trebuie efectuate cercetari, un lucru e sigur: fructele si legumele va pot aduce zambetul pe chip.

Sursa: aici.