Ce poti face cu un castravete?
04.02.2015
Inghetata nu este doar un desert sau o gustare, este un aliment care creeaza cu adevarat placere celor care il indragesc. Filmele americane promoveaza inghetata ce pe cea mai buna consolare pentru problemele in dragoste, iar papilele aproape plang si ele cand vad adolescentele tulburate de sentimente contradictorii cum se infrupta din galetile de inghetata, fara a-si face griji pentru silueta.
Exista mituri despre inghetata. Unele cu un sambure de adevar, altele care starnesc hohote de ras. Iata cateva dintre ele, unele confirmate, altele infirmate.
In timp, persoanele dependente ajung sa dezvolte o toleranta la “drog”. Consumand mai mult, nu mai ajungi sa simti aceeasi placere ca la inceput. Este valabil si in cazul inghetatei. Un studiu simplu, comparativ, intre doua grupuri de adolescenti, unii care consuma frecvent inghetata si unii care nu consuma este relevant. Consumatorii de inghetata au fost desensibilizati de milkshake, care are aproximativ aceleasi calitati, fata de neconsumatorii constanti.
Evident, depinde de cantitati, dar o portie de inghetata din comert are un numar de calorii mai mare decat una de cartofi prajiti. O portie mare de cartofi prajiti de la fast-food are cam 540 de calorii, iar un glob de inghetata premium are intre 250 si 350 de calorii. Dar cine se multumeste cu un singur glob? In plus, intr-o portie de inghetata gasiti si grasimi saturate cat pentru o jumatate de zi.
Consumul mediu pe cap de locuitor, fara inghetata produsa in casa, este de 6 kilograme si jumatate. Practic, o galeata mica de inghetata si ceva in plus.
Inghetata dietetica are cu aproximativ 50% mai putine grasimi si cu 33% mai putine calorii decat cea obisnuita, dar asta nu inseamna ca e si mai sanatoasa. Si nici nu inseamna ca puteti manca mai multa. Totusi, gustul inghetatei estei dat tocmai de grasimi. Cu cat acestea sunt reduse, cu atat mai multe arome si indulcitori sunt necesari, pentru a mentine un gust placut.
Pe primul loc in preferinte se mentine detasat vanilia, urmata de ciocolata, apoi diverse fructe.
E pacat ca ceva atat de placut si bun ca inghetata are si efecte negative. Unul dintre acestea este durerea. Senzatia de “creier inghetat” se produce atunci cand inghetata ajunge in cerul gurii, acolo unde o serie de nervi controleaza cat de mult sange se indreapta catre cap. Astfel apare senzatia de durere, atunci cand fluxul e mai mare decat normalul. Puteti preveni durerea prin mancarea cat mai lenta a inghetatei.
Un con cu miere poate avea intre 60 si 130 de calorii, in functie de marime, iar cel din napolitana are intre 120 si 160 de calorii. Puteti renunta la cornet, servind inghetata la pahar, bucurandu-va astfel ca aveti de ars mai putine calorii sau de mancat mai multa inghetata.
Daca lasati inghetata sa se inmoaie, la suprafata ei poate sa apara o crusta de gheata. Aceasta se datoreaza fluctuatiei de temperatura, motiv pentru care nu trebuie sa scoate prea des inghetata din congelator. Mai mult, inghetat trebuie tinuta cat mai departe de usa congelatorului, pentru a preveni formarea crustei de ace, datorata variatiei de temperatura.
E logic si normal ca inghetat sa se topeasca mai repede intr-o zi calduroasa sau cu vant. In aceste conditii, caldura din aer este atrasa de inghetata rece. De asemenea, inghetata se va topi mai repede intr-un mediu umed decat intr-unul uscat.
Sorbet-ul este un sortiment de inghetata la care nu se foloseste laptele sau alt produs lactat. Este ideal pentru persoanele care au intoleranta la lactoza.
Serbeturile pot contine lapte, oua sau gelatina.
Veganii, persoanele care nu consuma alimente de provenienta animala, pot face inghetata din unt de arahide, lapte de migdale, lapte de cocos, dar si alte produse ce pot inlocui lactatele.