Ce poti face cu un castravete?
04.02.2015
Sistemul digestiv al copiilor functioneaza putin diferit fata de cel al adultilor. Daca pana la sase luni copiii ar trebui sa primeasca exclusiv lapte matern sau formula, daca nu a fost posibila alaptarea, urmatoarea jumatate de an este de acomodare cu alimentele solide, diversificarea gusturilor, texturilor. Intre unu si trei ani, copiii incep sa manance aproape ca parintii, avant mult mai putine restrictii alimentare fata de primul an de viata. Dupa aceasta perioada de acomodare cu viata si digestia “de om mare”, tot raman diferente semnificative in manifestarile digestive, in functie de varsta.
Daca pentru un adult e banal sa fie balonat, pentru copil poate fi un simptom ingrijorator, daca starea se prelungeste. Diareea sau voma sunt simptome ce trebuie tratate cu seriozitate, iar hidratarea este extrem de importanta, in oricare situatie. Aflati cand e cazul sa acordati mai multa atentie alimentatiei si cand trebuie sa mergeti la medic.
Toata lumea are gaze. Chiar si copiii. Eliminarea lor este un proces natural si are loc mai ales dupa ce s-au consumat alimente precum fasole, legume, bauturi carbogazoase. Atunci cand copiii beau sau mananca prea repede sau cand mesteca guma, inghit o cantitate suplimentara de aer, care poate provoca gaze. Chiar daca gazele sunt normale, acestea pot provoca neplaceri copiilor, cauzand dureri, contractii sau balonare. Datorita faptului ca alimentatia copiilor este, in general, mai sanatoasa, acestia nu flatuleaza atat de des ca si adultii. Daca un copil are gaze des si se plange de dureri de burta, luati legatura cu pediatrul.
Daca un copil scuipa frecvent sau acuza arsuri la nivelul pieptului e posibil sa fie reflux acid, fenomen ce se petrece atunci cand mancarea din stomac urca in esofag. Anumite mancaruri, portiile prea mari, mancatul inainte de culcare pot inrautati simptomele. Daca aceste semne apar frecvent la copil, trebuie sa mergeti la medic. In prima faza, acesta poate recomanda portii de mancare mai mici si mai dese, evitarea anumitor alimente. Daca e cazul, poate prescrie medicamente sau analize suplimentare.
Bacteriile si virusii se pot “juca” cu sistemul digestiv al copiilor. Principalul motiv al imbolnavirilor il reprezinta igiena precara a mainilor si a alimentelor. Manifestarile pot fi blande, cu disconfort usor si “deranj” la stomac, sau se poate ajunge la febra, diaree, voma. Cresele, gradinitele, scolile sunt locurile unde virusii se transmit cel mai usor de la copil la copil, iar prevenirea imbolnavirilor in masa se poate face doar prin educatie. Copiii trebuie sa se spele cat mai des pe maini, sa nu faca schimb de mancare intre ei, iar cei bolnavi sa fie izolati pana la vindecare.
Eliminareaa a mai mult de trei scaune apoase intr-o zi inseamna diaree acuta. Aceasta poate fi cauzata de o multitudine de factori, de la infectii bacteriene sau virale, la alergii la anumite mancaruri sau medicamente. In cele mai multe cazuri, diareea trece intr-o zi sau doua, fara tratament, doar cu regim. Trebuie sa va adresati unui medic daca apar primele semne ale deshidratarii sau daca diareea persista mai mult de doua zile. Acordati o atentie mai mare numarului de scutece udate sau frecventei cu care copilul merge la baie, starii generale si verificati sa nu aiba gura uscata, cele mai vizibile simptome ale deshidratarii.
Ca si diareea, vomatul poate avea multe cauze. Cel mai ades, infectiile virale sunt vinovate, iar copilul isi revine intr-o zi sau doua, fara tratament. Este important sa urmariti semnele deshidratarii si sa interveniti la timp. Adresati-va pediatrului daca apare febra si administrati copilului lichide in cantitati foarte mici, de preferat cu lingurita, la intervale scurte, pentru a preveni si varsarea acestora.
Daca ati avut episoade de voma, timp de macar opt ore ar trebui ca alimentatia sa fie pe baza de lichide. Dati copilului cantitati mici de apa sau saruri de rehidratare. Alimentele recomandate in aceasta situatie sunt cele de “regim”, orez, paine prajita, banane, biscuiti. Reveniti la alimentatia normala dupa macar 24 de ore, dar evitati mancarurile condimentate sau grase. Asigurati-va ca sunt consumate suficiente lichide, pentru a preveni deshidratarea. Daca sunt refuzate alimentele solide, nu fortati copilul sa manance.
Atunci cand un copil vomita sau are diaree se poate deshidrata usor. Simptome precum febra ridicata, gura uscata, apatia, urinari rare sunt cele mai frecvente. Puteti mentine copilul hidratat prin administrarea frecventa de lichide in cantitati mici. Apa, supa clara, sucul de fructe diluat sau sarurile de rehidratare sunt cele mai bune variante. Intrebati pediatrul care e cea mai buna varianta. Daca nu puteti determina copilul sa bea lichide, trebuie obligatoriu sa mergeti la medic, la pediatru sau la serviciul de urgenta, pentru a impiedica deshidratarea severa.
Durerile frecvente de burta pot fi asociate constipatiei. Copiii se pot constipa atunci cand cand scaunul lipseste mai mult de doua zile (la copiii alaptati exclusiv se considera constipatie dupa 10 zile) si simptomul poate fi asociat unui aport scazut de fibre in dieta sau asociat unui medicament. Daca un copil este constipat pentru mai mult de o saptamana, luati legatura cu pediatrul, mai ales daca au aparut si alte simptome, precum febra, voma sau sangerari. Cea mai usoara metoda de combatere a constipatiei este modificarea alimentatiei, prin cresterea aportului de fibre. Daca durerea de burta asociata constipatiei este severa, adresati-va imediat unui medic sau serviciului de urgenta.
Sindromul colonului iritabil poate cauza dureri abdominale, balonare, constipatie, diaree. Medicii nu stiu cu certitudine care sunt cauzele acestei afectiuni, dar are legatura cu sensibilitatea colonului. Copiii care sunt diagnosticati cu sindromul colonului iritabil au dureri frecvente, macar o data pe saptamana, mai multe luni. Sindromul este tratat cu ajutorul medicamentelor, cu modificarea alimentatiei si managementul stresului.
Daca un copil are crampe, gaze, stari de rau sau diaree dupa ce a mancat sau baut lactate, e posibil sa aiba intoleranta la lactoza. Simptomele apar la 30 de minute pana la doua ore dupa consumul produselor. Organismul u poate digera lactoza, zaharul din lapte. Daca suspectati o intoleranta la lactoza, discutati cu pediatrul. Nu exista tratament, dar modificarea alimentatiei poate ajuta.
Copiii cu aceasta boala au aceleasi simptome cu alte afectiuni digestive – dureri de stomac, voma, diaree, constipatie. Uneori, nu iau in greutate asa cum ar trebui. Simptomele digestive apar dupa consumul produselor cu gluten, o proteina intalnita in unele cereale. Nu exista leac pentru aceasta boala, insa dieta fara gluten este suficienta pentru a stopa simptomele.