Dieta Montignac – indicele glicemic al alimentelorTipuri de diete

Una din cele mai populare diete ale momentului este dieta Montignac. Gandita si dezvoltata in ultimii 30 de ani de Michel Montignac, aceasta dieta are la baza consumul de alimente cu indice glicemic scazut in faza de slabire, apoi consumul rational de alimente si combinarea lor corecta, astfel incat rezultanta glicemica sa fie scazuta.

In momentul consumarii unui carbohidrat, sistemul circulator absoarbe o cantitate de glucoza (numita si energie sau cantitate de zaharuri). Energia astfel furnizata organismului este masurata de catre indicele glicemic (IG)si reprezinta cantitatea de zaharuri absorbita de organism si raportata la valoarea glicemica a glucozei (care este stabilita la 100).

Alimentele care au IG ridicat sunt usor de digerat si de absorbit in sange, motiv pentru care cauzeaza fluctuatii semnificative asupra nivelului de zahar din sange. Alimentele cu IG scazut conduc la cresterea treptata a nivelului de zahar din sange si a nivelului de insulina fiind greu de digerat si de absorbit in sange. S-a dovedit stiintific ca alimentele cu IG scazut imbunatatesc nivelul de glucoza si sunt eficiente in mentinerea greutatii corporale, deoarece controleaza apetitul alimentar si ofera senzatia de satietate.

In prima faza a dietei Montignac, cea de slabire, se consuma doar alimente care au IG mai mic sau egal cu 35. In cea de-a doua faza, alimentele cu IG mare pot fi consumate, dar numai cate unul la o masa, precedat de alimente cu IG mic si foarte mic, pentru a avea o rezultanta glicemica rezonabila, care sa nu atraga in timp recastigarea kilogramelor.

Iata cateva alimente si IG-ul lor, pentru a va putea face o idee:

Aliment Indice glicemic Tip IG
Maltoza (bere) 110 mare
Glucoza 100 mare
Cartofi la cuptor 95 mare
Cartofi prajiti 95 mare
Faina de orez 95 mare
Amidon modificat 95 mare
Piure de cartofi 90 mare
Chipsuri 90 mare
Miere 85 mare
Paine alba (cu lapte, dulce, chifla hamburgheri) 85 mare
Morcov fiert 85 mare
Fulgi de porumb, popcorn 85 mare
Orez prefiert 85 mare
Placinta de orez 85 mare
Orez expandat 85 mare
Bob fiert 80 mare
Dovleac 75 mare
Pepene verde 75 mare
Zahar (zaharina) 70 mare
Paine alba ( bagheta) 70 mare
Cereale rafinate indulcite 70 mare
Baton de ciocolata 70 mare
Cartofi fierti fara coaja 70 mare
Cola, bauturi carbogazoase 70 mare
Biscuiti 70 mare
Porumb 70 mare
Orez alb 70 mare
Taitei, ravioli 70 mare
Stafide 65 mare
Paine de tarate 65 mare
Cartofi fierti in coaja 65 mare
Sfecla rosie 65 mare
Dulceturi cu zahar 65 mare
Gris rafinat 60 mare
Orez cu bob lung 60 mare
Banane 60 mare
Pepene galben 60 mare
Spaghete albe bine fierte 55 mare
Biscuiti uscati 55 mare
Orez complet (brun) 50 mediu
Orez basmati cu bob lung 50 mediu
Cartofi dulci 50 mediu
Paste integrale (grau integral) 50 mediu
Spaghete al dente 45 mediu
Mazare verde 40 mediu
Cereale integrale fara zahar 40 mediu
Fulgi de ovaz 40 mediu
Fasole rosie 40 mediu
Suc de fructe proaspat, fara zahar 40 mediu
Paine de secara integrala 40 mediu
Paine 100% integrala 40 mediu
Inghetata cu alginat 40 mediu
Paste integrale al dente 40 mediu
Smochine uscate, caise uscate 35 mic
Porumb indian 35 mic
Orez salbatic 35 mic
Quinoa 35 mic
Morcov crud 30 mic
Produse lactate 30 mic
Fasole uscata alba 30 mic
Linte bruna, galbena 30 mic
Naut 30 mic
Fructul pasiunii, maracuja 30 mic
Alte fructe proaspete (mere, pere, portocale) 30 mic
Fasole verde 30 mic
Fidea de soia 30 mic
Marmelada fara zahar 30 mic
Zmeura 25 mic
Grapefruit, pomelo 25 mic
Capsune 25 mic
Linte verde 25 mic
Fasole oloaga 25 mic
Mazare uscata 25 mic
Ciocolata neagra (70+% cacao) 25 mic
Fructoza 20 mic
Soia 15 mic
Arahide 15 mic
Caise proaspete 15 mic
Legume verzi, salata, rosii 15 mic
Vinete, dovlecei, usturoi, ceapa 15 mic


Puteti afla sau verifica indicele glicemic al mai multor alimente aici.

Surse: aici, aici, aici, aici si Montignac, Michel – 100 de retete si meniuri, ed. Litera International, 2009