Diamant natural sau imitatie?Mod de viata

Omul a utilizat diverse pietre naturale care l-au impresionat inca din cele mai vechi timpuri. Unele pentru a vana, altele pentru a se impodobi pe sine sau obiectele sale. Pietrele pretioase au fost utilizate cu predilectie pentru caracteristile lor deosebite: frumusetea data de culoarea si stralucire, durabilitate sau raritate.

"Prietenul cel mai bun al unei femei este diamantul" - un citat celebru cu irizatii glamuroase, stralucire orbitoare si adevar absolut. Un diamant poate completa orice tinuta, poate scoate din anonimat orice bijuterie, poate smulge un zambet si celei mai triste femei. Insa ca in orice domeniu, au aparut si falsuri sau diamante sintetice.

Diamantul, prin calitatile sale exceptionale si raritate, ocupa un loc aparte in randul pietrelor pretioase. Valoarea unui diamant natural este stabilita in functie de calitatea acestuia.

„Cei 4 C” care definesc calitatea unui diamant sunt masa exprimata in carate, claritatea, culoarea si calitatea taieturii

Carat = se refera la masa diamantului exprimata in carate.

Clarity = Claritatea inseamna prezenta sau absenta incluziunilor.

Color = Culoarea este reprezentata simbolic prin litere, de la D la Z.

Cut = modul de taiere si perfectiunea executiei.

De-a lungul timpului oamenii au incercat sa inlocuiasca aceasta piatra rara cu imitatii, pietre naturale sau pietre sintetice obtinute in laboratoare, cum ar fi:

- pietre naturale incolore: zircon incolor, safir incolor, cuart;

- pietre de sinteza: moissanitul sintetic, safir sintetic incolor, spinel sintetic incolor;

- imitatii: zirconia cubica, fianitul, strass.

Metodele de obtinere a diamantelor sintetice si a altor imitatii au devenit, de-a lungul timpului din ce in ce mai avansate, astfel incat, se pot imita conditiile naturale de crestere ale unui cristal, dar intr-un timp mult mai scurt. Acest proces complex duce la obtinerea unei pietre cu compozitie chimica, structura si proprietati similare cu cele ale unei pietre naturale.

 

Cum se deosebesc diamantele naturale de cele contrafacute?

 

Una dintre cele mai importante probleme ale gemologului (expertul in pietre pretioase) o constituie diferentierea diamantelor naturale fata de imitatii intrucat pot fi in joc sume foarte importante.

Deosebirea diamantelor naturale de cele sintetice si de imitatii ale acestora se poate realiza cu precizie, numai in cadrul unui laborator de specialitate deoarece, pe langa experienta vasta, expertul apeleaza si la instrumente de analiza specifice. O prima etapa in aceasta separe a pietrelor o constituie identificarea tipului de piatra si natura acesteia prin diverse metode, masurarea unor parametri, cum ar fi indicele de refractie folosind refractometrul si determinarea densitatii. Ulterior determinarii tipului de piatra si a naturii acesteia se stabilesc caracteristicile specifice fiecarei pietre.

In cazul diamantelor naturale, folosindu-se aparate specifice, se stabilesc caracteristcile, precum culoare, claritate, tipul taieturii, fluorescenta si tratamentele aplicate pentru imbunatatirea calitatii acestora.

 

Unde se pot testa si cine le poate garanta autenticitatea?

Verificarea pietrelor pretioase in general si a diamantelor in particular trebuie realizata in cadrul laboratoarelor gemologice, dotate cu aparatura specifica si personal calificat si, in special, de incredere si impartial.

In ultimii ani specialistii ANPC au intalnit foarte multe cazuri in care s-a solicitat reexpertizarea unor pietre pretioase, mai ales diamante, care erau deja insotite de certificate de expertiza eliberate, fie in Romania, de catre persoane care fac expertize de pietre pretioase, fie de catre laboratoare din strainatate, certificate prin care se atribuiau pietrelor respective calitati mai bune decat cele reale, cu scopul de a le creste artficial valoarea.

De aceea ar fi de retinut ca atunci cand dorim sa cumparam diamante naturale, libere sau montate in bijuterii, insotite de certificat, sa ne asiguram ca acesta a fost emis de un laborator international cu prestigiu in expertizarea pietrelor pretioase sau de catre ANPC.

 

Principalele inselatorii la comercializarea pietrelor pretioase constatate de ANPC:

Comercializarea diamantelor, rubinelor, safirelor si smaraldelor de slaba calitate la preturi corespunzatoare unora cu calitati superioare;

Comercializarea pietrelor sintetice drept pietre naturale, spre exemplu: rubine sintetice si diamante sintetice vandute ca rubine naturale, respectiv diamante naturale;

Comercializarea unor pietre de imitatii drept pietre naturale, de exemplu moissanite sintetice si zirconii cubice vandute ca diamante naturale;

Omiterea informatiilor corecte si complete privind natura pietrelor si tratamentele aplicate acestora pentru imbunatatirea calitatii;

Comercializarea unor pietre pretioase insotite de certificate de expertizare in care caracteristicile sunt supraapreciate, eliberate de catre laboratoare internationale practic necunoscute sau de catre asa-zisi experti romani.

 

Sursa: ANPC