Deserturi sanatoase cu pasta de curmaleRetete sanatoase

Noile scheme de alimentatie pentru copii nu mai contin desertul, asa cum il stiam noi, dupa masa de pranz. Desertul a fost transformat intr-o gustare, care se ofera la minim doua ore dupa masa. 

Greseala pe care o fac des parintii e sa asocieze gustarea cu gustul dulce. Si le ofera copiilor biscuiti, prajiturele, iaurt cu fructe din comert. Dar copiii sub doi ani chiar nu ar trebui sa consume zahar rafinat, iar cei putin mai mari, pana la varsta prescolara, ar avea voie sa consume zilnic 9-15 grame. Ceea ce inseamna 2-3 lingurite pe zi.

Ca sa va dati seama cam cat inseamna 15 grame de zahar: un iaurt cu fructe din comert/ o jumatate de briosa cu crema/ 3 bomboane/ 3 patratele de ciocolata cu lapte/ 6 biscuiti.

Si cum copiii nu prea au voie sa consume zahar inainte de doi ani, nu ar fi corect nici sa ii privam de gustul dulce. Insa avem la indemana alternativa – zaharurile naturale continute de fructe. Principalul indulcitor utilizat in retetele pentru copii este pasta de curmale. Aceasta se obtine prin rehidratarea curmalelor si blenduirea lor. 

Pasta de curmale 

Puneti la inmuiat intr-un castron o mana de curmale si apa cat sa le acopere. Lasati peste noapte castronul acoperit cu o panza curata. Dimineata, aruncati surplusul de apa, daca mai exista, si amestecati curmalele cu un blender sau un mixer de mare viteza. Cojile nu trebuie sa va deranjeze, sunt comestibile. Daca aveti nevoie de pasta de curmale pentru o crema fina, atunci le puteti scoate – treceti pasta printr-o sita.