Cum se pastreaza laptele maternAlaptarea si nutritia copilului

Una din principalele temeri ale mamelor care alapteaza este ca vor ramane fara lapte. In puseele de crestere, atunci cand sugarii regleaza lactatia pe principiul cerere-oferta, cei mici stau foarte mult la san, dand impresia ca nu se satura. Si mamele incep sa faca stocuri de lapte matern, gandindu-se ca poate se termina. Indiferent daca a fost muls manual, cu pompa electrica sau manuala, laptele se stocheaza in recipientul special al pompei sau in pungi presterilizate, special concepute pentru asa ceva. O alternativa ar mai fi recipientele pentru urocultura, cumparate din farmacii, care sunt strerile, dar care ocupa prea mult loc.

Daca vreti sa hraniti bebelusul in ziua respectiva, puteti tine laptele la temperatura camerei (16-26 grade Celsius) intre 4 si 8 ore. In usa de la frigider, in vitrina frigorifica sau orice alt loc racoros, in care temperatura este de maxim 14-15 grade, laptele se poate pastra maxim 24 de ore.

Refrigerarea

Laptele proaspat se poate pastra intre 3 si 8 zile in frigider, la temperaturi intre 0 si 4 grade. Incercati sa-l puneti cat mai departe de usa.

Laptele pus in frigider pentru decongelare poate fi lasat maxim 24 de ore, la aceeasi temperatura, de maxim 4 grade.

Inghetarea

Daca aveti un congelator vechi, la care aveti acces doar daca deschideti usa de la frigider, atunci laptele poate fi pastrat maxim doua saptamani, temperatura din interior variind mult in functie de cat de des umblati la frigider.

In cazul combinelor frigorifice moderne, care au compartiment si usa separata, puteti tine pana la 12 luni laptele, insa recomandarea generala este sa nu hraniti copilul cu lapte mai vechi de 6 luni.

Daca ati scos o punga de lapte din congelator si s-a dezghetat, trebuie folosita sau aruncata. Laptele matern nu se recongeleaza.

Pentru a evita risipa, congelati laptele in functie de nevoile copilului. Pentru cei sub o luna in portii de 30 ml, pentru cei sub 3 luni 90-120 ml, iar pentru cei sub un an 180 ml.

Laptele din doua sesiuni diferite de muls poate fi combinat si congelat in aceeasi punga, insa cel mai proaspat trebuie racit separat, iar data de pe punga va fi considerata ce a primei transe. Notati pe fiecare punga data recoltarii.

Decongelarea

Laptele matern congelat se lasa la frigider pentru decongelare (aproximativ 12 ore). Este de evitat decongelarea la temperatura camerei.

Daca aveti nevoie urgenta de lapte, decongelarea se face in punga, sub jetul de apa. Se incepe cu apa rece, crescandu-se gradual temperatura apei.

Incalzirea

Daca nu aveti un incalzitor special, incalzirea laptelui se face intr-un recipient de mici dimensiuni, de preferat folosit doar in acest scop, care se scufunda in apa calda.

Nu incalziti sau decongelati niciodata laptele de mama cu ajutorul cuptorului cu microunde si nici nu il incalziti direct pe flacara!

In timpul depozitarii, grasimea se va ridica la suprafata. Nu agitati energic laptele, amestecati-l usor, inainte de a verifica temperatura si a-l oferi copilului.

Daca sugarul nu termina laptele la o masa, acesta poate fi refrigerat inca maxim doua ore.

Aceste ghid de stocare a laptelui este recomandat pentru mamele cu copii sanatosi, nascuti la termen. Pentru sugarii prematuri sau cu probleme de sanatate, sfatuiti-va cu medicul pentru orice aspect al alimentatiei.

Sursa: aici