Cum scapam de pofta de dulce?Terapii si remedii din natura

Ti s-a intamplat vreodata sa fii concentrat la ceva anume si dintr-o data sa ti se faca o pofta incredibila de ceva dulce? Dar atat de tare sa te cuprinda, incat sa pornesti imediat in cautarea unei surse de zahar?

Aceasta pofta este specifica persoanelor foarte ocupate si prinse de treburile cotidiene, care nu dau importanta meselor sau ritmului fiziologic al organismului. Multi adulti nu mananca nimic dimineata sau servesc cel mult o tigara si o cafea, asa ca pe la ora 10.00 – 11.00 apare o senzatie de foame intensa, cu stare de neliniste, cu nervozitate, chiar transpiratii si senzatie de slabiciune. Adica o veritabila criza de hipoglicemie. Aceasta este si intervalul orar in care pancreasul este foarte activ. Masa luata dimineata, la orele 6-7.00 diminueaza mult din intensitatea hipoglicemiei normale de ora 10.00 sau o face sa fie suportabila. Lipsa mesei face ca starea descrisa mai sus sa devina atat de intensa, incat daca persoana nu mananca ceva, in special ceva dulce, se poate ajunge la starea de lesin.

Apoi, daca mesele nu sunt servite la intervalele solicitate de organism, aceste stari de hipoglicemie pot reveni pe la 4.00 – 5.00 dupa-amiaza si catre seara, catre ora 10.00. 

Alimentele favorite in aceste situatii? Cele cu mult zahar – ciocolata, pe locul intai, inghetata in timpul verii, dar si iaurturile cu fructe, patiseriile, bomboanele si alte chipsuri si delicatese dulci. 

Organismul se obisnuieste cu dulce si vrea si mai dulce. La fiecare stres, la fiecare suparare, la oboseala sau dupa certuri, nevoia de dulce se face resimtita cu forta unei dependente. Nevoia este atat de mare, ca la un drog.

La copii

Apoi, consumul de dulce trece la copii. Ca sa-i recompensam pentru achizitiile lor zilnice sau pentru lipsa noastra de acasa, le luam dulciuri. Se obisnuiesc atat de repede cu gustul si senzatia care apare dupa consumul dulciurilor, incat isi vor cere drepturile cu vehementa si zgomotul unor veritabili dependenti. 

Consumul de dulciuri determina la copii agitatie, neliniste, lipsa de concentrare, tulburari de memorie si agresivitate. Daca nu credeti, incercati sa nu le mai dati nimic dulce vreme de 7-10 zile si apoi dati-le ceva dulce. Veti ramane surprinsi de reactie. 

La adulti pot sa apara aceleasi tipuri de reactie, cea mai intensa fiind somnolenta si lipsa de energie, pentru ca zaharul solicita atat de intens organismul, incat furnizeaza initial (efect primar) multa energie, ulterior lasand organismul intr-un gol de energie puternic (efect secundar). Acesta va fi perceput de om drept o stare de lipsa de putere, de energie, cu dificultati de atentie, concentrare, de memorie si senzatie de "ceata mentala".

Ce putem face pentru a mai diminua nevoia intensa, teribila, de dulce?

Exista o serie de remedii homeopatice care ne pot fi de folos, dar principalul remediu homeopatic este Saccharum officinalis CH30, preparat din zahar si este indicat practic la toata lumea, pentru ca toti suntem dependenti de zahar. 3 granule o data sau de doua ori pe saptamana, in special la persoanele cu o nevoie intensa de zahar (sau dulciuri cu zahar) realizeaza o reglare a nivelului glicemiei si o diminuare a acestei pofte. Administrarea poate fi facuta 4-5 saptamani si poate fi repetata la nevoie.

Important este sa retineti ca zaharul este o otrava a civilizatiei moderne, o substanta de sinteza care da una dintre cele mai puternice dependente (mai intensa decat cea de cafea sau tigara) si care influenteaza major comportamentul oamenilor. 

Este indicata intoarcerea la indulcitorii naturali, precum mierea de albine sau siropul de artar, care sunt alimente integrale, preluate ca atare din natura si prelucrate diferit de organismul omenesc. 

Dar mai ales, este necesara adoptarea unui stil de viata echilibrat, cu mese servite la ore relativ regulate si cu alimente de calitate, bazate pe legume, fructe, cereale si peste.