Cum scapam de insectele din faina si cerealeAditivi si alte pericole din alimente

Nu e prea apetisant sa deschizi sertarul sau dulapul in care tii cerealele integrale si de acolo sa zboare musculite, fluturasi, gargarite. Dar insectelor chiar le plac cerealele integrale.

Este mult mai ieftin si mai eficient sa cumparam o data o cantitate mai mare de cereale. Dar cum le depozitam astfel incat sa minimizam riscul de a atrage in camara insectele?

Cerealele integrale, uscate, negatite, sub forma de faina, fulgi sau intregi se pastreaza cel mai bine in borcane inchise ermetic, depozitate in locuri intunecoase si racoroase. Astfel, cerealele integrale se pot pastra in siguranta chiar si un an. Exceptie fac hrisca si faina de orez, care se pastreaza cel mai bine la temperatura camerei maxim o luna, iar pentru perioade mai indelungate este recomandata refrigerarea.

Insectele chiar iubesc cerealele integrale. Iar o serie de masuri preventive chiar nu strica. Inainte de a depozita cereale, ar fi o idee minunata sa sterilizati borcanele – ca atunci cand le pregatiti pentru zacusca. Si recipientele de plastic curatate si uscate sau cele metalice sunt o solutie. Insa aveti in vedere ca gandaceii de cereale pot roade pungile de plastic, cutiile de carton, pungile din hartie cerata. 

Larvele gandacilor se afla, uneori, in interiorul cerealelor. Astfel se explica aparitia lor uneori “magica” chiar si in recipientele inchise ermetic. In general, gandacilor de cereale le place climatul cald si umed.

Ce e de facut? 

Daca aveti spatiu liber, depozitati cerealele in frigider – mai ales pe cele pentru copilasii sub doi ani.

Tineti cerealele la frigider pentru doua saptamani, pentru a distruge larvele, apoi mutati-le in camara. (atentie la diferentele de temperatura si condens).

Introduceti cerealele in cuptor incalzit la 50-55 de grade timp de 30 de minute. De preferat, in strat subtire, in tavi de copt sau cratite putin adanci.. Astfel se distrug larvele, iar cerealele nu ajung la temperatura de gatire.

Strecurati in fiecare recipient cu cereale doua-trei frunze de dafin. Gandacilor nu de plac. Deloc! Frunzele trebuie inlocuite la cateva luni si incercati sa nu va taiati in ele. Si nici sa nu le scapati in prajituri – sunt amare.