Ce poti face cu un castravete?
04.02.2015
Dupa ce v-ati luptat cu kilogramele, ar fi pacat sa le puneti inapoi, dar pentru ca renuntati la cateva reguli simple. Doar o persoana care a fost supraponderala si a reusit sa slabeasca stie cat este de greu sa dai jos surplusul si apoi sa mentii roadele muncii sustinute.
Este important sa urmati cateva reguli simple, daca vreti sa nu va ingrasati iar.
Ce trebuie sa faceti?
-Planuiti dinainte meniul pe cateva zile si includeti trei mese moderate si doua sau trei gustari.
-Puneti in farfurie o singura portie.
-Treceti toate mesele in jurnalul pe care il tineti.
Ce NU trebuie sa faceti?
-Sa sariti peste mese. Veti fi mai infometat la urmatoarea masa sau gustare, iar tentatia de a manca mai mult va fi mare. In plus, atunci cand va este foame, creste riscul de a manca alimente mai putin sanatoase.
-Sa aveti la indemana alimente cu grasimi saturate sau grasimi trans, cu zahar adaugat, alimente procesate sau cu sare in exces.
Ce trebuie sa faceti?
-Amintiti-va sa includeti in fiecare masa proteine, astfel incat organismul sa le poata folosi pe toata perioada zilei.
-Consumati peste, care este o sursa minunata de proteine, acizi grasi polinesaturati omega-3, vitamina E si seleniu.
Ce NU trebuie sa faceti?
-Sa consumati carne rosi de mai mult de doua ori pe saptamana, aceasta fiind mai bogata in grasimi saturate.
-Sa alegeti carnuri procesate, cum ar fi crenvusti, salam sau gata condimentate. In general sunt mai bogate in grasimi, au mai multe calorii si pot contine nitriti de sodiu.
Ce trebuie sa faceti?
-Consumati zilnic minim 4 portii de fructe si legume. Amintiti-va ca acestea contin apa intr-o proportie foarte mare si au un numar redus de calorii.
-Mancati mai mult de patru portii, mai ales daca puteti sa inlocuiti gustarile cu legume proaspete. Daca va trebuie sa rontaiti ceva, alegeti radacinoase sau ardei, castraveti,
-Alegeti fructe de culori diferite, pentru a va asigura ca primiti o varietate de nutrienti, zilnic.
-Mancati zilnic cel putin o salata de cruditati.
-Mancati zilnic cel putin un fruct intreg, pentru fibre.
-Tineti in permanenta legume proaspete in frigider, pentru a fi la indemana daca doriti o gustare rapida.
Ce NU trebuie sa faceti?
-Sa gatiti prea mult legumele. Tratati-le termic doar cat este necesar, pentru a pierde cat mai putini nutrienti.
-Consumati maxim doua portii de legume bogate in amidon, pe saptamana. Dovleacul, cartofii, cartofii dulci, bostanul fac parte din aceasta categorie. Aceste legume sunt bogate in calorii si carbohidrati.
-Sa mancati paine sau cereale la fiecare masa. Evitarea cerealelor, mai ales a celor rafinate, va accelera slabirea. Cerealele integrale pot fi consumate, insa cu moderatie si nu la cina.
Ce trebuie sa faceti?
-Mancati peste de apa rece, precum somon, macrou sau hering.
-Mancati pe post de gustari masline, avocado, seminte (floarea-soarelui, dovleac, in), nuci (nuci, migdale, fistic, pecan, alune de padure), dar crude si nesarate.
Ce NU trebuie sa faceti?
-Sa consumati prea mult ulei in salate sau mancaruri gatite.Folositi cu zgarcenie ulei de in, masline sau samburi de strugure in salate.
Surse: aici.