Constipatia la copii - o problema frecventaTerapii si remedii din natura

Parintii sunt deosebit de atenti cu alimentatia copiilor lor. Mai ales in primii 2-3 ani de viata, copii primesc cele mai bune si proaspete alimente, preparate in casa si din cele mai bune ingrediente. Cu toate acestea, au aparut foarte frecvent in ultimul timp situatiile de constipatie la copii.

Ati putea sa intrebati de ce constipatia ar fi o problema atat de importanta? In primul rand, pentru ca este un mecanism natural de curatare a organismului de deseurile produse in organism. Prin scaun si urina se elimina atat deseuri, cat si substante care nu-i mai sunt necesare organismului sau care i-ar putea face rau. Pentru ca un copil mananca zilnic, ar trebui sa elimine zilnic atat urina, cat si materii fecale. Daca apare constipatia, adica eliminarea scaunului intarzie una sau mai multe zile, o serie de substante potential toxice raman in organism. Si in timp pot apare probleme, de la eruptii pe piele, pana la balonari si alte probleme digestive.

Unii parinti incearca mecanic provocarea defecarii. Dar aceasta nu este o solutie. Se poate obtine un rezultat pe termen foarte scurt, insa problema va persista.

La adulti, constipatia este frecvent provocata de ocupatiile sedentare. Statul mult pe scaun determina o lenevire a musculaturii intestinului si o lentoare in eliminare.

Dar la copii?

La copiii foarte mici pot sa apara dezechilibre ale florei intestinale, produse ca urmare a tratamentelor repetate cu antibiotice sau anti-inflamatorii. In aceste situatii, se recomanda macerate glicerinice, schema cea mai eficienta fiind combinatia de Extract din mladite de Afin - Vaccinium myrtillus MG=D1, 15-20 pic in apa, dimineata, combinat cu Extract din mladite de Merisor - Vaccinium vitis idaea MG=D1, 15-20 pic in apa, zilnic, minim o luna de tratament.

La cei foarte mici, pana in doi ani, miscarea fizica continua este naturala si normala. Ei exploreaza lumea si fiecare sertar cotrobait reprezinta o victorie. La acestia, constipatia este frecvent determinata de laptele consumat. Se stie faptul ca laptele de vaca are efect constipant asupra tractului digestiv uman. Proteina din laptele de vaca, cazeina, este o proteina mare, greu prelucrata de enzimele florei obisnuite. 

Tot la acesti copii mici, carentele sau dezechilibrele de minerale pot produce constipatie. Pentru identificarea acestora, medicul face o consultatie amanuntita si poate prescrie remediile potrivite.

La copiii mai mari intervine aceeasi problema a sedentarismului, mai ales ca urmare a statului prelungit la calculator si la televizor. In aceasta situatie, important este implicarea copilului in activitati care presupun miscare fizica, alergare, stat mai mult in aer liber. Alimentatia trebuie sa contina fibre (asta inseamna fructe si legume crude - dati-le sa roada morcovi, sau radacini de pastarnac, dati-le fructe autohtone - mere, pere, caise, piersici, chiar struguri - fiecare la sezonul lor) si sa nu contina prea multe dulciuri concentrate (feriti-va de ciocolata, caramele si bomboane, la copii cu tendinta spre constipatie).

Daca in ciuda regimului alimentar echilibrat si a metodelor "populare" de imbunatatire a tranzitului intestinal (ceai caldut cu miere, dimineata pe stomacul gol sau o lingurita de miere de albine cu tarate, dimineata pe stomacul gol) si a tratamentelor fitoterapice usoare nu se produce o imbunatatire a situatiei, atunci trebuie sa consultati un medic homeopat, care sa identifice tipul de tulburare care determina mentinerea problemei.