Combaterea tantarilor, prioritate pentru primariiStiri

Institutul National de Sanatate Publica (INSP) a recomandat revizuirea de catre autoritatile publice locale a progamelor de combatere a daunatorilor, inclusiv a tantarilor, in contextul anuntului Organizatiei Mondiale a Sanatatii privind masurile de preventie pentru virusul Zika.

Pe fondul cresterii temperaturilor si a urgentei de sanatate publica de importanta internationala (USPII), generate de aparitia cluster-ului de malformatii congenitale si tulburari neurologice (sindrom Guillain Barre) in posibila legatura cu infectia produsa de virusul Zika in Brazilia, INSP a transmis directiilor de sanatate publica judetene - inclusiv cea a municipiului Bucuresti -recomandarea de a solicita primariilor sa trateze cu seriozitate maxima combaterea tantarilor.

Aplicarea planului de combatere a tantarilor astfel incat sa fie asigurata si folosirea substantelor active pentru combaterea tantarilor din specia "Aedes albopictus" este solicitata, pentru a preveni imbolnavirile.

Intensificarea masurilor de destantarizare in zonele cunoscute a fi posibile locatii de inmultire a acestora (zonele parcurilor, lacurilor,  inclusiv depozite de anvelope sau oricare altele caracterizate prin acumulari de apa), este prioritara, dar trebuie ca masurile sa se concentreze si pe ariile din jurul spitalelor de boli infectioase, in care exista posibilitatea internarii cazurilor suspecte de infectie Zika de import.

Pe fondul apropierii sezonului cald, cand populatiile de tantari de origine autohtona incep sa se inmulteasca, este imperios necesara respectarea actiunilor de preventie. 

Aceste recomandari se inscriu in cadrul general de masuri de preventie destinate combaterii aparitiei unor eventuale cazuri de imbolnaviri, pe teritoriul Romaniei, in contextul alertei generale emise de OMS.

 

Sursa: Ministerul Sanatatii