Co-sleeping si impartirea patuluiSarcina si ingrijirea copilului

Termenul co-sleeping se poate traduce prin “dormit impreuna” si inseamna somn in apropierea copilului. Poate fi in acelasi pat sau in aceeasi camera. Exista mai multe tipuri de co-sleeping, fiecare familie care practica dormitul la comun alegand varianta care i se potriveste.

Bed-sharing sau impartirea patului – parintii dorm in acelasi pat, impreuna cu copilul;
Sidecar arrangement – patutul copilului (valabil doar pentru cele din lemn, nu si pentru patuturile de voiaj) se ataseaza patului parintilor, pe partea pe care doarme mama. Trei laturi ale patutului raman intacte, se scoate o latura de pe lungime si se lipeste de patul parintilor, fixandu-se salteaua la acelasi nivel. Astfel, mama are acces usor la copilas.
Paturi diferite in aceeasi camera – patutul sau cosul in care doarme copilasul se pozitioneaza in apropierea patului parintilor, astfel incat mama sa poata ajunge repede la bebelus sau sa il poata atinge din patul mare.
Copii bineveniti in patul parintilor – copilul are camera sa, insa este primit oricand in patul parintilor. In multe familii, copilul adoarme in camera sa si poate merge oricand la parinti, in cazul in care se trezeste din diverse motive.

Potrivit Academiei Americane de Pediatrie, este de preferat impartirea camerei, nu si a patului. Astfel, copilul este sub supravegherea parintelui si sunt indepartate riscurile impartirii aceluiasi pat. Acest aranjament are cel mai scazut risc de moarte subita la sugar, din punct de vedere statistic fiind cu 50% mai mic decat in celelalte cazuri.

Avantajele co-sleeping

Acest aranjament nu este potrivit sau cea mai buna alegere pentru toate familiile, insa are multe avantaje.
Atat parintii, cat si copiii au parte de mai mult somn. Atunci cand trebuie sa alapteze, mama o poate face si semi-adormita, iar copilul nu se mai trezeste de tot si nu mai trebuie sa astepte pana ajunge mama din cealalta camera, il ia din patut, se aseaza comod. Astfel, niciunul dintre ei nu se trezeste complet, iar timpul de readormire este mult mai scurt.
Alaptatul pe timpul noptii este mai usor atunci cand copilul este aproape, iar onorarea cererii face ca si oferta de lapte sa nu scada.
Dormitul impreuna cu bebelusul reduce riscul aparitiei anxietatii de separare nocturne, deci se evita crizele de plans asociate inserarii sau orei de culcare, iar adormirea e mai usoara.
In plus, nimic nu se compara cu trezirea si zambetul copilasului care e langa mama sa.

Siguranta co-sleeping

Infant Sleep Information Source (ISIS) – Sursa de informare pentru Somnul Copilului (proiect al unei echipe de cercetare de la Infant Sleep Information Source, condusa de profesorul Helen Ball, cercetator, profesor universitar, reprezentant La Leche League, UNICEF UK) este o sursa credibila de informatii despre somnul copiilor, rezultat a zeci de studii si ani intregi de cercetari. Conform ISIS si a celor mai recente studii efectuate, cele mai multe decese in co-sleeping survin atunci cand adultul care doarme impreuna cu bebelusul a fumat, a consumat alcool sau a consumat medicamente ilegale sau in cantitati mai mari decat doza prescrisa, ori combinate cu alte substante, ceea ce a dus la un somn profund. De asemenea cea mai mare incidenta a deceselor e in cazul adormirii accidentale pe canapea sau sofa, atunci cand bebelusul este prins intre adult si spatar.

Instructiuni generale de sigurant

Indiferent de locul in care doarme copilasul, patut, patul parintilor, cos, leagan, suprafata trebuie sa fie ferma. Nu puneti copilul pe saltele cu apa si nici nu lasati in apropiere pilote groase, plapumi, piei de oaie sau alte materiale moi pe care ar putea ajunge micutul.

Salteaua trebuie sa intre fix in cadrul patului, sa nu ramana spatii goale, iar pe pat sa nu fie lasate la intamplare perne, pilote, animale de plus sau paturi care ar putea duce la sufocare. Daca patul este lipit de perete, nu trebuie sa fie spatiu intre cele doua, pentru ca bebelusul sa nu se poata rostogoli sau sa ramana blocat.

Indiferent daca sunt sau nu supravegheati de adulti, bebelusii nu ar trebui lasati sa doarma pe canapea, sofa, recamier sau pe orice alta suprafata care prezinta riscul de alunecare sau blocare intr-un spatiu stramt.

Daca mama fumeaza sau a fumat in timpul sarcinii, nu este recomandat sa doarma impreuna cu bebelusul, statistica aratand ca este mai ridicat riscul de moarte subita. De asemenea, nu se recomanda sa se doarma pe aceeasi suprafata cu bebelusul niciunei persoane care a consumat alcool, sedative sau droguri, ori alta substanta care face mai putin constient consumatorul.

Copiii sub un an nu ar trebui lasati sa doarma in acelasi pat cu alte rude in afara de mama sau tata sau cu alti copii, din motive ce tin de sistemul imunitar.

De asemenea, persoanele cu par lung trebuie sa il tina legat. Parintii obezi pot sa practice co-sleeping, insa e recomandat sa foloseasca o alta suprafata (alt pat lipit, saltea separata)

Mituri

Despre co-sleeping circula o multitudine de mituri, ca despre mai toate practicile, indiferent de natura lor. Cateva dintre ele nasc semne de intrebare mai mari, motiv pentru care trebuie trebuie lamurite.

E posibil sa fi auzit ca alaptarea in pozitia culcat poate cauza infectii ale urechilor. Studiile arata ca nu este adevarat. Majoritatea pozitiilor de alaptat presupun ca bebelusul sa fie in pozitia culcat, difera doar faptul ca e in bratele mamei.

La fel, circula vorba ca dormitul copiilor impreuna cu parintii le-ar putea cauza probleme psihice. Aceste idei pleaca de la parintii care nu au dormit impreuna cu bebelusii lor si sugereaza ca “nu este sanatos” deoarece copilasul devine prea dependent si nu se va putea descurca singur.

Medicul James McKenna, pediatru reputat, vine cu cateva lamuriri.

“In mare parte, aceasta viziune este personala si arbitrara si fiecare este indreptatit sa isi dea cu parerea, atat timp cat nu incearca sa o treaca drept stiintifica. Aceste judecati se bazeaza pe perceptia ca individualismul si autonomia infantila sunt cel mai bine promovate si obtinute. Niciun studiu nu a aratat ca separarea si independenta sunt obtinute, printre altele, prin separarea parintelui de copil in timpul somnului, asa cum niciun studiu nu a demonstrat ca exista consecinte negative ale co-sleepingului, in scop ideologic sau emotional. Exceptie fac cazurile in care co-sleepingul este parte a unui dezechilibru in cadrul familiei si a relatiilor de familie, ori atunci cand se petrece in circumstante sociale sau fizice periculoase. “

Oricare ar fi alegerea parintilor, somn linistit si lor, si copiilor!

Surse: aici, aici si Stein MT, si altii - Cosleeping (Bedsharing) Among Infants and Toddlers. Pediatrics 2001 Apr; 107(4); 873-877