Ce trebuie sa stim despre gripaDespre boli si afectiuni

Sezonul rece care si-a facut deja debutul nu vine doar cu temperaturi scazute, ci si cu gripe sau alte viroze. Nimanui nu ii face placere sa stea o saptamana in pat, infundat de medicamente si ceaiuri, cu febra si dureri. Pentru a putea preintampina aceasta situatie, trebuie sa stim, in primul rand, ce este gripa, dar si cum o putem preveni si cum sa ii ferim pe cei din jur sa contacteze de la noi.

Ce este gripa?

Gripa este o infectie respiratorie transmisibila (contagioasa) cauzata de virusul gripal. In Europa, gripa apare cu regularitate in epidemii anuale, in lunile de iarna. De obicei, epidemiile de iarna afecteaza fiecare tara pentru una sau doua luni si dureaza, la nivelul continentului european, aproape 4 luni. Se pot ivi si infectii sporadice in afara sezonului de gripa, cu o incidenta foarte mica in lunile calduroase ale verii.

Nu toti cei care s-au infectat cu virusul gripal se imbolnavesc, insa cei care au forme clinice de boala prezinta simptomele comune: febra, tuse, dureri in gat, dureri musculare si articulare, dureri de cap, stare de rau, oboseala. Simptomele infectiei cu virusul gripei seamana cu alte infectii virale respiratorii. Gripa este mai severa decat raceala, care este produsa de alte virusuri respiratorii si nu de virusul gripal.

La cazurile necomplicate de gripa simptomele se rezolva spontan in 7 zile de la debut.

Plaja de severitate a infectiei si bolii este foarte larga, de la lipsa totala a simptomelor (cazurile asimptomatice), la o simptomatologie minora sau la forme severe precum pneumonia, insuficienta cardio-respiratorie ori encefalita gripala. Bolile cronice pre-existente ale aparatului respirator si cardiovascular se pot agrava si pot ameninta viata pacientului.

Imbolnavirile severe si complicatiile apar mai frecvent in anumite grupuri la risc, acestea incluzand persoanele cu varsta de peste 65 de ani, cei cu afectiuni medicale cronice precum diabetul, deficitul imunitar, afectiunile cronice respiratorii, afectiunile cronice cardiovasculare, obezitatea. De asemenea, exista un risc crescut pentru copiii la varstele fragede si pentru femeile gravide. Ocazional, pot fi afectate de forme severe de gripa si persoane sanatoase, care nu fac parte din aceste grupe la risc.

In pandemii, caracteristicile epidemiologice si clinice ale gripei pot fi diferite, in functie de caracteristicile virusului si de nivelul de imunitate al populatiei fata de un virus.

Masurile recomandate pentru persoanele sanatoase, pentru reducerea riscului de a dobandi sau de transmitere mai departe gripa

Gripa este o infectie virala care se raspandeste de la o persoana la alta, in principal atunci cand oamenii infectati tusesc sau stranuta, ori prin contact direct sau indirect cu secretiile respiratorii ale persoanelor infectate care se afla pe mainile acestora sau pe suprafetele contaminate.

Evitati contactul apropiat cu persoanele bolnave

Persoanele bolnave de gripa au unul sau mai multe dintre urmatoarele simptome: febra, tuse, dureri in gat, dureri musculare, dureri de cap, frisoane si oboseala. Evitati contactul apropiat cu aceste persoane, indepartati-va de persoanele care tusesc sau stranuta. Mentineti o distanta de cel putin un metru fata de orice persoana cu simptome de gripa si evita aglomeratiile.

Atunci cand distanta nu poate fi mentinuta, trebuie sa reduceti la maxim timpul de contact apropiat cu o astfel de persoana. Cand oamenii bolnavi sau  aglomeratiile nu pot fi evitate, trebuie sa reduceti la maxim timpul de contact, in masura posibilului. Nu vizitati, daca nu este absolut necesar, persoanele bolnave de gripa. In cazul in care totusi vizitati sau ingrijiti o persoana bolnava de gripa este recomandat sa purtati masca tot timpul cat sunteti impreuna, in aceeasi camera.

Spalati-va sau dezinfectati-va frecvent mainile

Spalatul sau dezinfectarea frecventa a mainilor va ajuta sa va protejati de virus. Spalati-va bine pe maini cu apa si sapun, in special dupa ce tusiti sau stranutati. Dezinfectantele pentru maini pe baza de alcool reduc cantitatea de virus gripal de pe mainile contaminate, insa spalarea cu apa si sapun este mult mai eficienta.

Spalatul pe maini nu trebuie sa fie doar o clatire rapida, trebuie sa dureze cel putin 20 de secunde de fiecare data, iar mainile trebuie sa fie frecate una de cealalta cu apa si sapun in acest timp, dupa care sapunul de pe maini trebuie clatit cu apa din abundenta.

Dupa spalarea cu apa si sapun, mainile trebuie uscate bine, daca este posibil cu prosoape de hartie de unica folosinta sau cu uscatorul cu aer cald.

Evitati sa va atingeti ochii, nasul sau gura

Virusurile sunt transmise atunci cand o persoana atinge ceva care este contaminat cu germeni si apoi isi atinge nasul, ochii sau gura.

Vaccinarea antigripala

Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda vaccinarea antigripala in primul rand persoanelor aflate in grupele de risc (personal medical, persoane peste 65 ani, persoane cu afectiuni cronice, gravide) dar si a copiilor cu varsta peste 6 luni.

Masurile recomandate pentru bolnavi

Respectati regulile de igiena respiratorie

Igiena respiratorie inseamna impiedicarea expunerii persoanelor din jur la secretiile noastre infectioase respiratorii (din gura, gat sau nas). Daca sunteti bolnav, atunci cand tusiti sau stranutati, trebuie sa va acoperiti gura si nasul cu ajutorul unui servetel/batista de unica utilizare (de hartie); daca nu aveti la indemana un servetel e mai bine sa stranutati sau sa tusiti in plica cotului decat in pumn sau in palma. Servetelele trebuie aruncate la cosul de gunoi dupa utilizare.

Spalati-va sau dezinfectati-va frecvent mainile

Spalatul sau dezinfectarea frecventa a mainilor va ajuta sa va protejati de virus si sa reduceti riscul de contaminare al obiectelor si de infectare al persoanelor din jur.

Daca sunteti bolnav, stati acasa

Nu va duceti la serviciu sau la scoala si limitati contactul cu alte persoane. In plus fata de masurile de igiena descrise mai sus, atunci cand o persoana este sanatoasa trebuie sa mentina o distanta de cel putin un metru fata de orice persoana cu simptome de gripa. Bolnavii adulti ii pot infecta pe cei din jur pe o perioada de aproximativ cinci zile de la debutul simptomelor, iar copiii sunt infectiosi aproximativ sapte zile de la debutul simptomelor de gripa. Cu toate acestea, este prudent sa se ia in considerare ca o persoana este infectioasa pe toata perioada in care are simptome de gripa.

Utilizarea mastii de catre persoanele bolnave, pentru a-i proteja pe contactii directi

Utilizarea mastii de o persoana bolnava, cu simptome de gripa, ajuta prin retinerea secretiilor respiratorii in cazul in care persoana tuseste sau stranuta si reduce riscul de infectare in randul persoanelor cu care bolnavul este intr-un contact apropiat. Situatiile in care acest lucru poate fi util include: atunci cand calatoresc la domiciliu sau la spital ori atunci cand, in mod inevitabil, au un contact apropiat cu persoane sanatoase.

Cum se utilizeaza, securizeaza si indeparteaza corespunzator masca de fata

Masca trebuie aplicata cu grija peste gura si nas si apoi ajustata si fixata: fixati masca cu snurul sau banda elastica, la mijlocul capului si al cefei, presati pe forma nasului banda flexibila transversala, aranjati masca confortabil pe fata si sub barbie.

Evitati sa atingeti masca cu mainile. Dupa orice atingere a mastii aflate pe fata, precum si dupa ce se scoate masca de pe fata, mainile trebuie sa fie curatate prin spalare cu apa si sapun sau cu un dezinfectant de maini pe baza de alcool. Schimbati masca atunci cand devine umeda. Dupa o utilizare prelungita, masca de fata poate deveni umeda. Cand constatati acest lucru, trebuie sa inlocuiti masca umeda cu o masca noua sau cu una curata si  uscata.

Pentru a scoate, securiza si elimina in mod corespunzator o masca: dezlegati sau rupeti legaturile ori elasticul din partea de jos, apoi pe cel de sus, tineti de legatura de sus si indepartati masca de pe fata. Nu atingeti masca cu mana. Securizati si eliminati masca in mod corespunzator. Mastile de unica folosinta trebuie aruncate dupa o singura utilizare. Odata scoase de pe fata mastile trebuie introduse intr-o punga de plastic, care trebuie sa fie apoi securizata printr-o inchidere corespunzatoare. Punga securizata poate fi pusa in gunoiul menajer.
Dupa indepartarea mastii de pe fata, mainile trebuie sa fie curatate prin spalare cu apa si sapun sau cu un dezinfectant pentru maini, pe baza de alcool.

Sursa: aici.